ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De câteva zile, acțiunea pe care am făcut-o ieșind cu o coasă în oraș a adus Galațiul în prim-planul atenției publice.


Sătul să văd bălăriile care cresc nestingherite, în timp ce Primăria tot mărește taxele locale, am decis să fac eu treaba primăriei.

Împreună cu câțiva colegi din grupul civic Curățăm Galațiul, am pus mâna pe coasă, la propriu. Am ieșit sa facem muncă în folosul comunității și am cosit boscheții dintr-un parc central și cu fânul am ridicat o căpiță.

Pe care am botezat-o "Căpița urbană", sau în engleză: "The Căpitza."

Căpița noastra a ajuns repede vedetă națională, așa că am recidivat. De data asta, într-o intersecție unde boscheții depăseau doi metri înalțime. Și a apărut căpița nr. 2.

Prin urmare, tehnic, sunt "omul cu coasa".

Contrar aparențelor, aș vrea sa nu mai fac vreo căpiță nouă. Aș vrea ca autoritățile să înceapă să-și facă treaba pentru care sunt plătiți, iar eu să îmi vad liniștit de viață. Însă, atat timp cât orașul în care locuiesc va arata ca o "junglă urbană", eu voi continua să fac căpițe.

Îmi iubesc orașul și cred că este cel mai frumos oraș al României. De aceea ies cu coasa prin oraș: pentru că imi pasă!

Și viralizarea subiectului ne arată că oamenii apreciază această atitudine de implicare în comunitate.

Sper doar ca exemplul meu și al colegilor mei să-i inspire și pe alții să acționeze.

Și așa ajungem și la partea tristă a poveștii: foarte mulți dintre cei care au comentat pe marginea "știrii cu căpița" îmi spuneau ca voi fi amendat. Iar asta arată un sentiment de teamă la nivel de individ față de autorități. Această teamă paralizează la unii orice simț civic. Ar fi bine să schimbăm asta!

Dacă amenda va veni sau nu, e irelevant. Eu voi cosi bălăriile pe care autoritățile nu sunt în stare să le cosească.

Și cu amendă și fără, eu voi duce mai departe povestea Căpiței Urbane!

Puneți mâna pe coase, dragi români!

Marian Dumitru are 46 ani. Este jurnalist, profesor, formator, activist civic, voluntar. Licențiat al Universității din București, în Jurnalism și Comunicare (2003) și Filosofie (2012). Master în Filosofie Moral-Politică, doctorand în Filosofie. Naționalist, unionist, iubitor al tradițiilor și al valorilor autentice. "Incorect politic" și "extremist" prin apelul la firesc, la normalitate și la dialog. Începând de astăzi avem onoarea de a se numără între colaboratorii ActiveNews.