ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Materialul video este important și oripilant totodată; surprinde o realitate de care nu putem și nici nu trebuie să facem abstracție: odată cu accesarea lumii virtuale, pline de ispite înlănțuite și atrăgător ambalate, copiii și tinerii sunt expuși unor metode de formatare/reeducare mentală cu urmări patologice foarte serioase, nu doar psihologice, ci și duhovnicești.

Citiți și Ultimele minute ale lui Archie Battersbee, intrat în comă după o „provocare” pe TikTok? CEDO a respins recursul părinților în care aceștia cereau blocarea deciziei sistemului britanic de a fi decuplat de la aparate

Pentru că dincolo de dereglările psiho-neurologice, fenomenele patologice (care tind să capete proporții epidemice!) sunt mult mai grave și mai complexe, fiind amestecate cu forme de narcisizare și demonizare, mai mult sau mai puțin agresive și obsesive. Faptul că tinerii „contaminați” nu se mai pot controla/cenzura și au manifestări violente și obscene confirmă realitatea posesiei lor de către duhuri necurate mult mai puternice care-și impun voința lor distructivă și blasfemică (precum în cazul demonizaților gadareni). De aceea terapia acestor noi boli necesită în mod obligatoriu și urgent remedii duhovnicești și bisericești (pocăință și Spovedanie, credință, rugăciune și post, asceză/nevoință, priveghere/trezvie și meditație/cugetare la cele înalte, milostenie și angajare în acțiuni filantropice, slujbe, pelerinaje, discuții duhovnicești) și o atentă călăuzire spirituală și familială, nu doar psihologică și medicală.

Nu este doar ciudat, ci și foarte îngrijorător. Izolarea și anxietatea pe care le-am îndurat din cauza COVID au un efect de durată și nedorit asupra unui număr tot mai mare de adolescente (și nu numai) – se pare că le-a provocat un fel de sindrom Tourette. Au ticuri incontrolabile. Medicii nu înțeleg de ce, dar nu există nicio îndoială că este o afecțiune mentală foarte reală. Și chiar mai bizar, se pare că videoclipurile populare de pe TikTok joacă un rol în această situație. Pentru tinerele fete care suferă, nu există niciun filtru, ceea ce este un mod de a vă avertiza că limbajul din această înregistrare este uneori ofensator. Am extras în textul de mai jos doar câteva secvențe, dar recomand vizionarea întregului material cu mare atenție și seriozitate.

ActiveNews a atras atenția într-un serial al profesorului Andrei Drăgulinescu asupra pericolelor TikTok, Instagram, Smartphone: dependență, pornografie, suicid

Cazul Metallica Torzillo

Metallicai i-au aparut „ticurile” in martie 2020, cand avea 14 ani: gesturi si sunete care au sfarsit prin a-i domina fiecare moment in care este treaza. Cuvinte si gesturi jignitoare, care s-au intensificat si se petrec tot timpul. Stim cand s-a trezit dimineata fiindca rasuna toata casa. […]

Mama: – E foarte greu sa o vezi cum dintr-o adolescenta sclipitoare, isteata, vioaie, extrem de indepedenta, a ajuns sa fie prinsa ca intr-o inchisoare in propria ei minte, in propriul ei corp. […]

Jurnalista: – Si cum se manifesta ticurile tale?

Metallica: – Țip, urlu, lovesc cu picioarele, cu pumnii, ciupesc, mușc, scuip. […]

In timpul lockdownului, si sora Metallicai, Charlie, de 17 ani, a dobandit ticuri, mai putin grave. 

Cazul Michaela

Mama Michaelei: – Ticurile nu erau doar verbale. Statea in maini, se tavalea pe jos. Ma sunau de la scoala: "Saptamana asta, iarasi are un tic: face spagatul!”.

Michaela: – Loveam cu piciorul, aruncam cu ce-mi pica in mana, am lovit peretele de am facut gaura de mai multe ori. Am incercat sa-mi smulg cu dintii un deget de la mana… Deci a fost foarte chinuitor – si pentru mine si pentru cei din jur. Eram tot timpul nervoasa.

Michaela nu era insa nici pe departe singura. Expertii nu reusesc sa dea de capatul unei adevarate explozii de cazuri identice in intreaga lume. (Atenție!)

Medic: – La inceput, au venit doua-trei paciente. M-am mirat. Pe urma, insa, au mai venit doua-trei. Am luat legatura si cu alti colegi, din alte tari si atunci ne-am dat seama ca asistam la un fenomen nou, diferit.

Jurnalista: – Deci era clar un val de adolescente (fete) care dobandisera ticuri dintr-o data.

Medic: – Absolut. Si fenomenul se petrecea in intreaga lume. Pe toate continentele se intamplau lucruri asemanatoare.

*

Domnul profesor Russel Dale este pedo-neurolog la Spitalul de pediatrie Westmead. Expert in studierea creierelor tinere, vede si diagnosticheaza pacienti cu sindromul Tourette de 25 de ani. 

La inceputul anului 2020, a aparut acest nou val de cazuri.

De regula, sindromul Tourette se instaleaza treptat, de la varste mici si afecteaza de patru ori mai multi baieti decat fete. Noile cazuri insa erau de adolescenti, predominant fete (in raport de 20 la 1!), la care "ticurile” se instalasera brusc.

Medic: – Unele ticuri sunt asemanatoare, dar altele sunt clar diferite. De exemplu, miscari violente ale bratelor, uneori se lovesc singuri in piept. Chiar si verbalizarile difera. In locul unor cuvinte simple, repetate, sunt acum expresii mai complexe, propozitii intregi. Foarte straniu, nu am mai vazut asa ceva.

Jurnalista: – Practic, un adevarat mister medical, nu?

Medicul: – Absolut.

Jurnalista: – Sunt retelele sociale la baza acestei epidemii de "ticuri” la adolescente?

Medicul: – Probabil ca e flacara care a pornit incendiul.

*

Cazul Nicole

Nichole ese o adolscenta tipica de 15 ani din Herdfordshire, Anglia. In martie 2020, cu doar cateva zile inainte de a implini 13 ani, i-au aparut dintr-odata ticuri.

Mama: – Nu se putea abtine, era ciudat de-a dreptul. Ne-am speriat.

Jurnalista: – Tu la ce te gandit cand ai inceput sa ai acele ticuri, Nichole?

Nichole: – Eram foarte nedumerita. (minutul 11:40) Aaa… Of, ma tot balbai fiindca tot INCEARCA SA MA OPREASCA (I keep stuttering because IT keeps making me stop)… Aaa… Ma scuzati. Deci eram foarte nedumerita.

Jurnalista: – Nici o problema. Esti ingrijorata cand apar ticurile?

Nichole: – Mai degraba intru in panica, fiindca nu stiu cat vor dura. Uneori tin cateva minute, alteori ore in sir.

La inceput, au fost doar cateva zvacniri ale fetei si gatului. Curand, problema s-a agravat pana la o gama incredibila de ticuri vocale si fizice. Si adesea, un limbaj "colorat”. Mama Nicholei a fost nevoita sa se desensibilizeze.

Mama: – Unul dintre cele mai rele ticuri pe care le-a dobandit (Nichole duce zvacnit degetul la gura facandu-i mamei semn sa taca) a fost la vreo trei saptamani de cand i-au aparut. Spunea mereu: "Eu sunt Madeleine McCann.” Ticul acela nu a disparut nici acum. Si acum, dupa doi ani si jumatate, din cand in cand, incepe sa zica: "Am fost rapita! Sunt Madeleine McCann!”. Uneori, asteptam la semafor in masina…

Nichole (ca ea insasi, cu aspect normal): – Si incep sa strig prin geam…

Mama: – … si ea incepe sa bata in geam la masina de alaturi si sa strige: "Ajutor, am fost rapita!”.

Oricat ar fi de uluitoare si uneori de amuzante ticurile Nicholei, pot fi un adevarat handicap. Atacurile mai severe dureaza ore in sir.

Mama: – Atacurile acelea sunt cu adevarat cumplite. Vrea sa-si scoata ochii, se bate peste fata, se da cu capul de perete sau de podea. Sunt nevoita sa o tin ca sa nu se vatame, ca ea nu se poate abtine. A fost spitalizata de patru sau cinci ori deja din cauza atacurilor de ticuri.

Jurnalista: – Si acum, dupa mai bine de doi ani, ai reusit sa iti gestionezi cumva aceste ticuri?

Nichole: – Oarecum. Imi cunosc mai bine limitele si stiu cand e mai bine sa ies din incapere si sa incerc sa ma linistesc singura. Inca nu stiu exact ce functioneaza si ce nu. Incerc sa-i dau de capat.

Ca parte a varfului de cazuri din intreaga lume, nu e nici o coincidenta ca sindromul Tourette i-a aparut Nicholei in timpul perioadei de anxietate legate de Covid. […]

*

In ultimii cativa ani, video-urile cu sindromul Tourette si cu „ticuri” au dobandit un public urias online. Numai pe TikTok au peste 6 miliarde de vizualizari. Cercetatorii cred acum ca aceste video-uri ar putea juca si ele un rol in aceasta explozie de ticuri la nivel mondial.

Medic: – Am observat ca aceleasi cuvinte si expresii erau folosite peste tot in lume: din Australia pana in Statele Unite. Si asa ne-am dat seama ca trebuie sa fie o legatura cu retelele sociale. E un fenomen de contagiune.

Jurnalista: – Dar nu poti sa „iei” sindromul Tourette de pe TikTok, nu?

Medic: – Nu. Dar exista sugestibilitate. Sugestibilitatea inseamna ca daca vezi ceva, e mai probabil sa faci si tu.