ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A trecut o săptămână din luna aprilie și toată lumea stă cu ochii ațintiți spre Ucraina: așteaptă mult-trâmbițata Ofensivă de Primăvară.

În urmă cu câteva zile, Associated Press publica o amplă analiză pe acest subiect.

AP cita între alții și opinia unui analist militar ucrainean, Oleg Jdanov, care descria în ce mod ar trebui să se desfășoare operațiunile Kievului.

În esență, atacul ar urma să aibă loc către Sud, cu forțele ucrainene încercând să provoace o breșă prin coridorul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea, de la Zaporojie înspre Melitopol și Marea Azov.

Dacă mișcarea reușește, „ea ar rupe trupele rusești în două jumătăți și ar tăia liniile de aprovizionare către unitățile care sunt amplasate mai spre vest, în direcția Crimeea”, a explicat Jdanov.

Tot acum câteva zile, consilierul pentru securitate națională al Ucrainei, Alexei Danilov, sublinia și el că una dintre țintele Ofensivei de Primăvară este eliberarea Crimeei.

Kievul pare chiar să aibă  pregătite dejaplanurile pentru DUPĂ eliberarea peninsulei, anexată de ruși în 2014.

Astfel, a explicat Danilov, podul peste Strâmtoarea Kerci, care leagă în prezent Crimeea de Rusia urmează să fie aruncat în aer, iar ucrainenii din regiune care au lucrat pentru administrația rusă vor fi urmăriți penal.

Alte declarații oficiale sau opinii ale unor analiști indicau de asemenea că eliberarea Crimeei este una dintre principalele ținte ale Ofensivei de Primăvară anunțate de Kiev.

Zelenski însuși a făcut de mai multe ori afirmația că lupta împotriva rușilor are drept scop izgnorea acestora din TOATE teritoriile ocupate.

Deci, și Crimeea.

De pildă, în octombrie trecut , liderul ucrainean promitea semeț:

„Categoric, vom elibera Crimeea.”

În aceste condiții, este cu atât mai surprinzătoare bomba publicată de Financial Times, conform căreia regimul Zelenski este dispus să negocieze cu rușii viitorul Crimeei:

„Kievul este gata să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei, dacă forțele sale (ucrainene) ajung la frontiera peninsulei ocupate de Rusia.”

Interesant este că ziarul britanic nu citează „surse” anonime, ci un oficial, apropiat al lui Zelenski, Andrei Sibiha, șef adjunct al Biroului Prezidențial. Acesta spune:

„Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă, atunci când ne vom afla la frontiera administrativă cu Crimeea, suntem pregătiți să deschidem o pagină diplomatică pentru a discuta această chestiune.”

Și adaugă:

„Aceasta nu înseamnă că excludem calea de eliberare (a Crimeei) de către armata noastră.”

Sibiha folosește tonul arogant care pare să facă parte integrantă din strategia de comunicare asumată de Kiev.

Însă, aroganța nu poate ascunde conținutul exploziv al afirmațiilor sale.

Aspect remarcat și de Financial Times:

„Este cea mai clară declarație despre interesul Kievului pentru negocieri de când a rupt discuțiile de pace cu Kremlinul în aprilie trecut.”

Ziarul britanic încearcă să explice semnificația acestei declarații atât de în răspăr cu cele de până acum:

„Afirmațiile lui Sibiha i-ar putea face să răsufle ușurați pe oficialii occidentali, care sunt sceptici în privința capacității Ucrainei de a recupera peninsula și se tem că orice încercare de a face acest lucru pe cale militară l-ar putea împinge pe președintele Vladimir Putin să își intensifice războiul, eventual folosind arme nucleare.

„Până azi, Zelenski a exclus negocierile de pace până când forțele ruse nu părăsesc toată Ucraina. Inclusiv Crimeea.”

Este posibil de asemenea ca, pe fondul iminentei pierderi a Bahmutului, care va reprezenta o puternică lovitură de imagine dată eforturilor de război ale Ucrainei și sprijinului occidental necondiționat, regimul Zelenski să încerce să arunce lest.

Să camufleze efectul de Balon Dezumflat și să pregătească aterizarea.

Orice ce s-ar ascunde însă în spatele declarației lui Sibiha, ea reprezintă un moment de cotitură în Războiul din Ucraina:

Primul pas înapoi făcut de Zelenski.