ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare an, la 11 noiembrie, credincioșii ortodocși sărbătoresc pe unul dintre cei mai populari sfinți ai ortodoxiei – Sfântul Mucenic Mina. Acesta este cunoscut în cadrul maselor largi de credincioși pentru minunile săvârșite, în mod special, pentru daune, pagube și înșelăciuni, drept pentru care este considerat ocrotitorul celor păgubiți.

În această zi, la Biserica Sfântul Mina Vergu din capitală se organizează pelerinaje la moaștele sfântului, în cadrul căruia mii de creștini ortodocși vin cu cereri și rugăciuni cu speranța rezolvării problemelor acestora.

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Mina?

Sfântul Mina s-a născut în Egipt și a crescut într-o atmosferă creștină, beneficiind de o educație aleasă – părinții săi erau înstăriți, tatăl fiind guvernator militar. La numai 11 ani, tatăl său, fiind deja la o frumoasă vârstă, s-a mutat la cele veșnice iar mama sa i-a urmat trei ani mai târziu. Rămânând fără părinți, Sfântul Mina și-a închinat viața rugăciunii, postului, alergând cu bună nădejde către Părintele Ceresc, Ocrotitorul orfanilor și Proniatorul celor ce-L iubesc.

Cu timpul, datorită prețuirii pe care toți o aveau față de el, Sfântul Mina a fost numit în înaltul post pe care-l ocupase tatăl său, conducând cu dreptate și iubire de semeni, fiind prețuit și cinstit de către toți cei care îl cunoșteau.

Când împăratul Dioclețian a renunțat la creștinism și a ordonat adorarea idolilor, mulți creștini au preferat să primească martiriul în numele Domnului nostru Iisus Hristos. Sfântul și-a părăsit postul de înaltă dregătorie și s-a retras în deșert unde a rămas pentru o perioada de cinci ani, cinstindu-L si iubindu-L pe Dumnezeu din toată inima sa. Într-una din zile, a văzut cerurile deschizându-se și mucenicii purtând cununi minunate. A auzit o voce zicând: "Tot cel ce se ostenește pentru numele Domnului Iisus va primi astfel de cununi”.

În aceeași zi, Sfântul Mina s-a întors în orașul pe care îl guvernase, mărturisind numele Domnului Iisus Hristos. Știind că aparține unei familii nobile, concetățenii săi l-au sfătuit să renunțe la credința lui, promițându-i daruri și măriri. Sfântul Mina nu s-a răzgândit iar guvernatorul orașului a hotărât sa fie torturat, însă ostașul a rezistat vitejește torturilor. Atunci guvernatorul a ordonat să-i fie tăiat capul, să i se arunce trupul în flăcări, iar cenușa să fie împrăștiată. Trupul i-a rămas în foc timp de trei zile și trei nopți, dar nu a suferit stricăciuni.

Cu ce ne poate ajuta Sfântul Mina?

Sfântul Mare Mucenic Mina a intrat în conștiința creștinilor egipteni, dar nu numai, ca un ostaș al adevărului și al dreptății. Oriunde exista strâmbătate venea îndată ostașul și punea lucrurile în ordine. Așa că aproape că nu exista casă de creștini în care Sfântul Mina să nu fi intrat pentru a scoate la iveală adevărul și a face dreptate după legea lui Dumnezeu.

Din acest motiv, în Egipt, rar se întâmplă ca o familie de creștini să nu aibă în casă o icoană a sfântului. Datorită numărului impresionant de minuni săvârșite în rândul creștinilor a devenit cel mai popular sfânt, fiind îndrăgit, iubit și venerat de poporul credincios.

Și în România, Sfântul Mina se bucură de cinstire și venerare, fiind unul dintre cei mai populari sfinți. În acest sens, sunt multe biserici și mănăstiri care dețin moaște ale sfântului, păstrându-le cu mare grijă și cinstire. Spre exemplu, în București, Biserica Sfântul Mina deține palma mâinii stângi a sfântului, iar la 11 noiembrie, în fiecare an, se organizează pelerinaj la hramul bisericii în cadrul căruia mii de creștini, din toată țara, vin să se închine, să facă cereri și rugăciuni sfântului. De asemenea, multe biserici și mănăstiri poartă hramul Sfântului Mina, iar o parte din călugări și măicuțe aleg la tunderea în monahism să poarte numele Mina.

Așadar, Sfântul Mina ne poate ajuta în multe probleme lumești sau duhovnicești, dar în mod special, sfântul ajută pe cei păgubiți de bani sau lucruri materiale, pe cei bolnavi, precum și pe bătrâni și văduve. Dacă aveți o pagubă, o boală, o neputință, o mâhnire duhovnicească, de îndată să alergați la Sfântul Mare Mucenic Mina, pentru că veți afla mângâiere și rezolvarea problemelor dumneavoastră. Acesta este sfântul, ocrotitorul păgubiților, care veghează permanent la dreptatea și adevărul oamenilor.