ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bună dimineața!

De aici, din largul coastei de est a Africii, din bărcuța aceasta tradițională și cam nesigură, gândul mi-a zburat la un fost guvernator al Africii din perioada bizantină care a început lucrarea mântuirii sale cu un om care pierduse toată averea într-un... naufragiu.

Acest guvernator fusese trimis în Africa de marele împărat Justinian și se numea Petru, iar noi îl avem în calendare drept Sfântul Petru Vameșul și îl pomenim în fiecare an pe 22 septembrie, adică joia care vine.

Se povestește că Petru Vameșul era la început un om dur, lipsit de orice compasiune și foarte zgârcit.

Nimănui nu dăduse vreodată vreo milostenie pentru că îi ura pe cerșetori.

Gândea și el probabil ca unii din vremurile noastre că mulți sunt „mâncători inutili” care ar trebui să piară.

Odată, însă, un cerșetor a pus pariu că va scoate de la Petru ceva de pomană.

S-a dus la casa guvernatorului și a pândit momentul potrivit, așa că, atunci când l-a văzut și a vrut să arunce cu ceva după el, după obiceiul lui, Petru nu a găsit prin preajmă decât un coș cu pâini.

Orbit de mânie, a luat o pâine și a azvârlit după cerșetor, iar acesta a prins-o bucuros că a câștigat pariul.

După două zile însă, Petru s-a îmbolnăvit și trăgea să moară și atunci a avut un vis în care a văzut clipa judecății și cum demonii au pus faptele sale cele rele în balanță, iar îngerii aveau pe celălalt talger numai pâinea aceea aruncată după cerșetor. Și pâinea cântărea aproape cât toate faptele cele rele.

Din visul acela, Petru s-a trezit sănătos și hotărât să se schimbe.

Și, cum vă spuneam, a întâlnit întâi un om care pierduse totul într-un naufragiu și i-a dăruit hainele lui cele scumpe.

Apoi a început să ajute pe săraci, dând de pomană toată averea lui.

Și când nu a mai avut ce împărți, s-a vândut pe sine ca sclav, aranjând în taină ca prețul plătit pentru el să ajungă tot la săraci.

Din poziția lui de guvernator al Africii, Sfântul Petru Vameșul nu a ieșit public să se arate "preocupat" de problema săracilor, nici nu a organizat summituri și dezbateri pe tema sărăciei, ci a optat pentru un lucru simplu, dar, poate, cel mai greu și singurul pe care, de fapt, îl așteaptă Dumnezeu de la noi: jertfa personală.