ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Există o categorie de oameni care nu se poate abține să nu muște mâna care îi hrănește. Și nu de frică, ci pentru că poate să își arate și să își folosească colții.

Din această categorie de oameni pare că ar face parte și distinsul domn Bănescu, care nu este conștient că salariul domniei sale nu vine din spațiul cosmic. Nu vine nici din imprimantele de carne sintetică. Retribuția domniei sale vine exact din contribuțiile credincioșilor României, care sunt într-un cuantum de 86,5% din populația țării, Ortodocși. Și fie și numai din acest motiv ar trebui să ne acorde un minim de respect.

Bine, aici vorbim despre retribuția de care știm noi.

Pentru că domnul Bănescu a făcut o pasiune, o adevărată artă din a da cu bâta în baltă!

Iată ce spune domnia sa despre reacția față de „documentarul” „Arsenie. Viața de apoi” realizat de Alexandru Solomon:

"Dacă o reacție firească și necesară (de exemplu a Patriarhiei) apare prompt în fața unei reacții total neinspirate și criticabile (ivite într-o eparhie), care este oare concluzia pe care ne-o impun inteligența rezonabilă, bunul-simț și buna-credință ?"

În primul rând reacției numită "promptă" a Domnului Bănescu i-a luat mai bine de o lună să se manifeste! Atât timp a trecut de cand rulează în cinematografe mizeria lui Solomon, perioadă în care purtătorul de cuvânt a tăcut foarte "prompt" și foarte elocvent.

De la comunicatul venit de la Sibiu până să se trezească din reveriile provocate de propria adulație, au trecut, tot foarte "prompt", vreo două zile! În privința poziției BOR în legătură cu donarea de organe, "promptitudinea" domniei sale a avut nevoie tot de câteva săptămâni.

Doamne-ferește să aibă nevoie de vreun serviciu de urgență, că dacă și ăia lucrează tot atât de "prompt" precum domnia sa, Bănescu, nu se prevede un deznodământ fericit. În ceea ce privește "inteligența rezonabilă, bunul simț și buna credință" despre care face vorbire, ce s-ar putea spune?! Începe să mă chinuiască ideea că așa cum face confuzie asupra înțelesului cuvântului "prompt", nici cu noima acestor cuvinte nu prea e familiarizat. Că de câțiva ani face parcă tot ce îi stă în putință să ne convingă că nu prea are proprietatea acestor termeni.

Domnul Bănescu mai adaugă:

"Dacă le acordăm atenție, desigur."

Aici cititorul este pus în fața unei noi dileme - ce anume este nedemn de atenția domnului Bănescu?! Comunicatul venit de la Sibiu sau propriile lui declarații sunt insignifiante, un fel de vax albina?!

Aporia rămâne în aer, provocând prurit la nivelul scalpurilor celor pentru care "logica" nu este un termen desuet!

Apoi domnul Bănescu continuă beția cuvintelor, care parca i s-au urcat invălmășite în cap:

"A nu (re)cunoaște că generalizarea e un păcat capital impotriva logicii și un corolar al prostiei oricât de cultivate, a-ți revărsa incontinent veninul ideologic al cristofobiei indiferent despre ce este vorba în propoziția care conține cuvântul „Biserică”, a debita mereu previzibil, întrucât programatic, clișeele anticlericalismului care-și dă duhul la o anumită altitudine, ar fi tot atâtea feluri de a te compromite dacă ar mai exista un public suficient de numeros care să înțeleagă."

Daca cineva a priceput din prima ce vrea sa spună domnul purtător de cuvânt, să ne traducă și nouă! Parcă la început vorbea în termeni deloc măgulitori despre Mitropolia Ardealului. Acum pare că o acuză de prostie (ce e drept, cultivată) și de cristofobie. Sau nu?! La cine se referă domnia sa în acel cocktail Molotov?! Că la sfârșitul textului o dă cu stângul în dreptul magistral. A reușit "performanța" și să pară că în viziunea domniei sale publicul este puțin tâmpit. Dar care public?! Cel pentru care domnia sa scrie comunicatele de presă (parcă eram doar talibani) sau publicul filmului lui Solomon?!

Să îi facă cineva cadou domnului Bănescu accesul gratuit la un curs de comunicare și la unul de retorică. Și să îi confiște toate copiuțele pline de cuvinte pretențioase pe care le folosește pe sub birou, dându-i în loc un DEX și un îndreptar ortoepic, ortografic și de punctuație.

Nu de alta, dar obișnuit să compună materiale pe care (dacă) le înțelege mai puțin de un procent din publicul țintă, insistă să ne convingă că a uitat limba română într-un mod rușinos.

Deja s-a înțeles de către toată lumea că domnul Bănescu se consideră pe sine un Gulliver genial în țara liliputanillor retardați, o realitate în care el este un Gogea Mitu teologic și restul, niște pigmei cu encefal de coropișniță.

Însă cum nu a declarat public că ar fi și pe statul de plată al altor organizații și servicii, încă presupunem că este doar un funcționar public obligat prin lege să își cunoască meseria la un nivel cel puțin decent și să fie politicos. Dacă își dorește să fie incisiv, îl invităm să se alăture jurnaliștilor independenți care sunt în slujba Adevărului și pentru care "conștiință", "etică", "moralitate", "profesionalism" nu reprezintă doar niște palavre aruncate în vânt. Deși nu cred că o asemenea perspectivă i s-ar părea vreodată tentantă.

Un asemenea serviciu presupune, exhaustiv, păstrarea coloanei vertebrale în poziție verticală.

Notă: Domnul purtător de cuvânt a avut intenția de a-și comunica dezacordul personal asupra poziției adoptate de Mitropolia Ardealului, dar și asupra peliculei lui Solomon. Ce i-a ieșit însă e mai curând o bulibășeală ridicolă, incomprehensibilă, care ne face să ne punem serioase întrebări (încă o dată!) asupra capacităților domniei sale de comunicator al unei instituții care reprezintă nu doar Credința majorității, ci și instituția ai cărei reprezentanți au pus temelia Culturii Române.