ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Opinia publică este anunțată, de către Biroul prezidențial de la Kiev, că planificatul summit UE-Ucraina nu va avea loc la Bruxelles, contrar informațiilor inițiale, ci la Kiev, precizându-se că întâlnirea este prevăzută pentru 3 februarie iar la ea nu vor participa șefii de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, ci doar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Schimbarea a fost anunțată după conversația telefonică care a avut loc ieri, 2 ianuarie, între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Potrivit aceluiași Birou prezidențial de la Kiev, „în conversația cu Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenski a abordat situația de pe front, progresul Ucrainei pe calea spre aderarea la UE și sprijinul financiar european pentru Kiev”.

În actualele circumstanțe dificile, provocate de agresiunile criminale ale Rusiei asupra Ucrainei, înțelegem foarte bine cât de stringentă este abordarea de către liderul de la Kiev, în convorbirea sa cu președinta Comisiei Europene, a chestiunilor privind „situația de pe front” și „sprijinul financiar european pentru Kiev”!

În același timp, nu-mi pot da seama care-ar fi „progresul Ucrainei pe calea spre aderarea la UE” pe care Zelenski i l-a șoptit ieri la ureche Ursulei von der Leyen în situația în care, cu câteva zile înainte de încheierea anului 2022, în plin război al Rusiei asupra Ucrainei, când frații noștri români din teritoriile românești aflate în componența statului vecin luptă cot la cot cu ucrainenii împotriva ocupanților ruși, luptă murind în fiecare zi, Parlamentul de la Kiev a adoptat în lectură finală legea minorităților prin care românilor din Ucraina li se interzice, din 2023, învățământul în limba română?!

Cu ce este mai bun Zelenski decât Putin dacă el, în vreme de război al lui Putin asupra Ucrainei, anunță război asupra românilor, asupra ființei noastre naționale?

De când războiul pe care-l poartă Kievul împotriva minorităților naționale este un „progres al Ucrainei pe calea spre aderarea la UE”?

Nu cumva modificările privind desfășurarea summit-ului UE-Ucraina în lipsa „șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene”, deci, și din România, urmăresc tocmai trecerea cu vederea a celei mai concludente probe a lipsei de „progres al Ucrainei pe calea spre aderarea la UE” – încălcarea grobiană de către regimul Zelenski a drepturilor fundamentale ale cetățenilor ucraineni aparținând minorităților naționale?

Or, „eroul” de la Kiev nici pe departe nu poate fi numit „erou” de vreme ce are același nărav ca și Putin – declanșează război împotriva ființei noastre naționale?

Ștefan Secăreanu