ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nota Redacției: Scrieți mesaje de susținere pe adresele de e-mail ale Liceului și Inspectoratului, respectiv georgebaritiu@yahoo.com, secretariat@georgebaritiu.ro, isjmaramures@gmail.com, Telefon: 0262 223 200 /Fax: 0262.224.513. La telefon cereți să vorbiți cu conducerea responsabilă de sancționarea antiromânească a elevului, directoarea Popescu Simona-Valeria și directoarea adjunctă Sălăgean Gabriela-Laura.
 
De transmis mesaje de susținere pentru Vlad Țăranu, către Inspectoratul Școlar Maramureș care a luat act de sancțiunile împotriva elevului patriot, acestea fiind menținute. Mail-urile trebuie să aibă un limbaj decent, altfel putem să-i facem mai mult rău lui Vlad!

Iată modelul nostru:

Către Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.

Stimate Domnule Inspector Școlar General,

Asociația Calea Neamului a luat act cu stupoare și indignare de situația revoltătoare de la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Barițiu" din Baia-Mare, unde elevul din clasa a X-a Vlad Țăranu a fost pedepsit prin scăderea notei la purtare pentru faptul că a dăruit unor colegi autocolante care conțineau următoarele mesaje: ,,Basarabia este România" și ,,Eroii nu mor niciodată!". Motivația conducerii respectivei unități de învățământ pentru această măsură coercitivă, precum și pentru introducerea elevului într-un program de consiliere psihologică a fost regulamentul scolar care interzice prozelitismul politic și religios, precum și difuzarea de materiale care prin conținutul lor atentează la independența, suveranitatea și integritatea națională a țării, care cultivă violența și intoleranța.

Stimate Domnule Inspector Școlar General, după cum este evident, elevul Vlad Țăranu prin demersul său nu a încălcat în niciun fel nici regulamentul intern al liceului, înțelegerea toleranța și respectul față de întreaga comunitate școlară și nici legislația actuală aflată în vigoare pe teritoriul statului român, acuzațiile conducerii Colegiului Tehnic ,,Gheorghe Barițiu" neavând nicio legătură cu realitatea. Idealul reunirii Basarabiei cu Țara Mamă, afirmația că Basarabia este o provincie istorică românească, nu tine de un anume partizanat politic, ci se regăsește în declarațiile și/sau volumele de specialitate scrise de istorici consacrați, membri ai Academiei Române atât din trecut cât și din prezent, inclusiv ale actualului președinte al Academiei Române, domnul Ioan Aurel Pop. Să înțelegem, după logica celor care l-au pedepsit pe elevul Vlad Țăranu, că toți acești istorici români ,,au atentant la independența, suveranitatea și integritatea națională a țării"? ,,Au cultivat violența și intoleranța"? Este absurd!
 
Să înțelegem că sintagma metaforică ,, Eroii nu mor niciodată" se înscrie în același registru? Pentru faptul că un elev și-a însușit un adevăr elementar din cărțile de istorie elaborate de mediul academic și a împărtășit acest adevăr colegilor lui, el trebuie să "aibă parte" de consiliere psihologică și nota scăzută la purtare? Să deducem că spre exemplu și Nicolae Iorga ar fi trebuit să aibă parte de "consiliere psihologică" și de o notă scăzută la purtare din partea unei "corectitudini politice" aberante? Președintele Academiei Române la fel?

Acest tip de tratament aplicat elevilor, studenților și tuturor românilor care afirmau că Basarabia este pământ românesc, ne aduce aminte de vremurile nefaste ale perioadei bolșevice, când România se afla sub dictatura comunistă impusă de Moscova, care suprima orice libertatea de exprimare, inclusiv a acestui adevăr istoric exprimat de elevul Vlad Țăranu.

Luăm în același timp act, că în Legea Educației Naționale, la Art. 3, lit.h, este prevăzut ,,principiul asumării, promovării și păstrării identității naționale și a valorilor culturale ale poporului român", aspect pe care elevul Vlad Țăranu l-a respectat și exercitat întocmai, coroborat cu Art. 30 din Constituția României, referitor la libertatea de exprimare, atât timp cât aceasta nu încalcă bineînțeles normele unei bune conviețuiri și nu lezează demnitatea altor persoane. În acest caz punctual, desigur nu poate fi vorba de asta.

Faptul că prin mesajul transmis, elevul Vlad Țăranu militează pentru reunirea Basarabiei cu Țara Mamă, nu înseamnă altceva, decât că acesta si-a însușit lecțiile de istorie și că respectă, cinstește, Ziua Națională a României, sărbătoare oficială a statului român, care celebrează tocmai unirea tuturor provinciilor istorice românești, inclusiv Basarabia, într-un singur stat, România. Mai mult decât atât, în fiecare an, la 27 martie este sărbătorită Ziua Unirii Basarabiei cu România, zi de sărbătoare națională, instituită prin Legea nr. 36/2017. Potrivit acestei legi, Guvernul României și autoritățile locale și centrale vor lua măsuri pentru ca în 27 martie să fie arborat drapelul României în conformitate cu Legea 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de autoritățile administrației centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, muzee, reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea de evenimente și manifestări publice și cultural științifice dedicate acestei sărbători. Autoritățile centrale și locale pot sprijini material și logistic aceste manifestări.

Așadar, conform tuturor evidentelor, faptul că un elev a distribuit colegilor lui autocolante care transmit același mesaj cu cel al unei sărbători oficiale a statului român, nu poate fi considerat un act reprobabil, pasibil de pedeapsă, ci dimpotrivă, un demers lăudabil.

Având în vedere toate aceste aspecte, vă solicităm cu respect, să întreprindeți toate masurile cuvenite pentru a repara nedreptatea care i s-a făcut elevului respectiv, să i se anuleze scăderea notei la purtare și să fie scos din programul de consiliere psihologică.
 
Ca o reparație morală față de elevul Vlad Țăranu, considerăm că factorii decizionali ai Colegiului Tehnic ,,Gheorghe Barițiu" să-și exprime public regretul pentru sancțiunea aplicată acestuia, pentru ca astfel de abuzuri să nu se repete și pentru ca acest copil nevinovat, să nu aibă într-adevăr parte de consiliere psihologică pentru faptul că din cauza unor sentimente curate și atât de firești românești, a fost pedepsit în fața colegilor săi.

Cu respect,
Mihai Tîrnoveanu,
președinte Asociația Calea Neamului.