ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Morții Covid nu mai sunt contagioși. Liber și la autopsii

La doi ani și aproape o lună de la decretarea pandemiei și a stării de urgență, Ministerul Sănătății a decis să abroge Ordinul privind protocolul deceselor Covid. Anularea protocolului înseamnă că morții Covid nu vor mai fi tratați ca ciumați sau leproși, că nu vor mai fi înmormântați în saci și că familiile își vor putea lua rămas bun așa cum se cuvine. Totodată, autopsiile vor fi permise din nou, astfel că se vor putea afla adevăratele cauze ale deceselor.

Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus, pe care Ministerul Sănătății, deși târziu, a avut decența să-l abroge, te aruncă, recitindu-l, într-o incursiune retrospectivă a traumelor cumplite trăite de rudele celor declarați morți Covid. Modul inuman în care au fost tratați decedații Covid, din exces de zel, de frică sau pur și simplu din prostie, a lăsat o pată neagră permanentă pe întregul sistem medical românesc. Abrogarea ordinului absurd înseamnă însă multe schimbări nu numai în spitale, ci și în modul de a privi acest virus.

Practic, Ministerul Sănătății a certifcat faptul că morții Covid nu mai sunt contagioși, iar toate măsurile exagerate de precauție nu vor mai trebui luate. Astfel, reapare obligativitatea autopsiei pentru toți cei decedați în spital, iar greșelile medicale sau neglijențele criminale nu vor mai putea fi acoperite. Totodată, persoanele bolnave de Covid izolate la domiciliu care au decedat nu vor mai putea fi declarate automat decese Covid, ci medicii legiști vor fi nevoiți să determine cauza morții. În spitale, pacienții Covid nu vor mai fi însemnați cu brățări de identificare și nici nu vor mai fi făcute fotocopii după documentele. Asistența religioasă va putea fi oferită, de acum încolo, tuturor bolnavilor infectați cu SARS-Cov-2, indiferent de gravitatea bolii, iar prezența preoților nu va mai fi limitată la o singură vizită, cu o durată de 15 minute.

Dispar sacii negri închiși ermetic

Anularea protocolului de deces Covid va însemna că orice decedat infectat va putea fi îmbălsămat, iar sacii impermeabili dubli, închiși ermetic cu fermoare, vor dispărea. Dispar și produsele biocide pulverizate pe decedați și pe sacii în care aceștia erau băgați și dispar, de asemenea, și obligațiile de sigilare a sicrielor. Combinezoanele nu vor mai fi necesare, deși s-a renunțat de mult timp la acestea, medicii și asistentele purtând măști de protecție, de cele mai multe ori, simple, și nu FPP2.

Nici numărul membrilor de familie care puteau vedea decedatul nu va mai fi limitat la două persoane, iar priveghiul va fi, în sfârșit, permis. ”Reprezentantul legal al decedatului are dreptul să facă fotografii în momentul în care parcurge procedura de identificare a decedatului. Familia/Reprezentantul legal sau reprezentanții administrației publice locale (pentru cazurile sociale) vor pune la dispoziție îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul. Din acest moment și până la înhumare/incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia”, se arăta în ordinul abrogat.

Pacientul Covid, tratat ca un pacient obișnuit

Odată cu dispariția protocolului deceselor Covid, se schimbă și regulile de vizitare a bolnavilor infectați cu SARS-Cov-2. Astfel, accesul rudelor va fi permis în intervalul obișnuit de vizite din unitățile sanitare și nu numai în cazul bolnavilor aflați în stare critică. Până la abrogarea actului normativ, vizitele erau permise unui singur membru al familiei, o singură dată, timp de 15 minute, cu echipament individual de protecție și doar dacă pacientul prezenta simptome severe de boală.

Parteneriat NAȚIONAL