ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


1. Studiul a folosit
 
a) un eșantion foarte mic, de doar 136 de schelete antice și mostre din prezent,

b) culese dintr-un areal mare, zis „balcanic”, care include Grecia, Bulgaria, România, Albania, Serbia, Croația.

c) Perioada în care au trăit respectivii e foarte îndelungată - tot primul mileniu al erei noastre.
 
d) Perioada include extinderea și retragerea Imperiului Roman și cele mai mari migrații din istoria regiunii, valuri care au venit, dar au mai și plecat.
Însumate, cele patru limitări lasă mult loc hazardului și erorii - repetarea studiului cu alte mostre ar produce rezultate foarte diferite.

2. Niciun schelet antic nu provine din România, ci preponderent din Serbia, Croația, 6 din Austria, Cehia, Slovacia. Slavi ai, slavi găsești. Dar cum se observă, nu e acoperit nici măcar arealul balcanic inițial propus.

Comparația s-a făcut cu doar 15 indivizi de azi, dintr-un grup de 138, din Croația, Macedonia, Albania, Grecia, România și Bulgaria. Deci au comparat mere cu pere din epoci diferite, și țări diferite, întinse pe o mie de ani. (Pentru că i-au interesat mai ales iugoslavii.) Rezultatele nu puteau fi decât „puncte comune”. Nu e ca și cum au testat toată Europa și ne-au găsit compatibili doar cu vecinii noștri (ceea ce nu e deloc o uimire.)

3. Niciun schelet nu putea proveni de la daci dintr-un motiv simplu: dacii practicau incinerarea. La fel și populațiile anterioare lor, cum ar fi cei din cultura Cucuteni, care foloseau chiar o stranie ardere a unei întregi locuințe. Dacă nu au lăsat morminte, nu înseamnă că nu au trăit și nu au lăsat urmași. Cercetătorii au analizat ce s-a putut găsi și contează cum e concentrat eșantionul în tot acel mileniu.

4. Studiile de acest tip au fost demult politizate în Europa, pentru a susține teza falsă că europenii sunt singurii care nu sunt indigeni în țările lor, sunt veniți din Africa, au fost mereu caracterizați de „diversitate” și au fost mereu migratori. În schimb, despre cei din lumea a treia ni se spune că reprezintă culturi unice, care trebuie ocrotite și păstrate.

5. Titlurile presei ne anunță că „s-a dovedit științific” că românii sunt slavi, deși nu s-a dovedit nimic. Și că presa maghiară jubilează că asta ar dovedi că actuala majoritate nu ar avea drepturi istorice asupra Transilvaniei. Se bucură și ei ca hunii la carnea crudă, dar tot fără temei.

Remarcabil e că până acum ni s-a spus că națiunile sunt „comunități inventate”, că sunt rodul imaginației și pașoptiștilor, că nu contează decât cetățenia, nimic mai mult. Despre Arafat ni se spunea că e „mai român decât românii”. Evreul răpit de Hamas și musulmanii refugiați din Gaza, ni se spunea tot așa că sunt „românul răpit” și „românii întorși acasă”. Ziceau că rasa e o superstiție infirmată de știință. Iată că, dacă apare ceva cu care să fim tachinați, se schimbă narațiunea și biologia, genetica redevin baze definitorii ale unui popor.

6. Tot titlurile spun că am fi preponderent slavi, 50-60%, foarte asemănători cu bulgarii, sârbii și croații, deci veniți cu valul din secolul VI-VII și posibil formați la sud de Dunăre. Că avem o înrudire cu vecinii noștri de peste Dunăre nu cred că neagă nimeni și e ceva ce se vede cu ochiul liber. Doar că și acești slavi sudici sunt diferiți de slavii nord-estici, rușii, polonezii.

De ce sunt ei mai bruneți decât aceștia din urmă, dar nu într-atât ca mediteraneenii și grecii? Pentru că sunt combinați cu marea populație tracă, iliră, existentă anterior venirii lor. Dacă în studiu apăreau și slavii estici, am fi văzut că de aceia suntem mai diferiți. Iar dacă apăreau și italienii, chiar spaniolii și francezii, s-ar fi constatat că avem lucruri în comun și cu aceia, pe care slavii estici le au în mai mică măsură.

7. Știm de la Herodot că tracii erau de departe cel mai numeros popor al Europei, depășit în lume, după știința lui, doar de indieni la acea dată. Iar geto-dacii erau o ramură a tracilor, cât de distinctă sau confundabilă, e mai greu de ghicit. E imposibil ca populația cea mai numeroasă a continentului să fi dispărut cu totul. Ea a fost baza peste care au venit valuri mai influente cultural, ca latinofonii și vorbitorii de slavonă. Scheletele nu pot spune nimic despre limba pe care învățaseră să o vorbească.

8. A vorbi de genele coloniștilor Imperiului Roman sau Bizantin, e ca și cum ai vorbi de ADN-ul de cetățean al Uniunii Europene. Nu își închipuie nimeni că veneau doar din peninsula Italică, ci din bazinul Mării Mediterane și, mai ales, din spațiul balcanic anterior latinizat. La fel cum și în războaiele cu turcii se întâmpla să ne batem tot între noi sau cu oști formate din sârbi, bosniaci. Studiul subliniază că pe la sfârșitul existenței lui, imperiul roman a devenit mai divers genetic, cu un aport din Orientul Mijlociu. (De-aia a și dispărut, între altele, deși ai fi zis că diversitatea întărește...)

Latinizarea a venit peste un fond existent, așa cum a venit și slavizarea, nu pe un teren viran. Da, limba română a suferit o latinizare suplimentară după Școala Ardeleană și în secolul XIX, cum suferă acum o englezire. Dar e incontestabilă latinitatea fondului ei străvechi, inclusiv vocabularul creștin. Geneza limbii noastre s-a făcut pe un areal mult mai mare decât granițele actuale. Nu e de mirare că apar înrudiri și genetice până în spațiul croat al dialectului istro-român și până înspre Grecia. Probabil că limba română s-a format simultan și la sud și la nord de Dunăre, latinitatea ei e incontestabilă și omogenă, inclusiv în zone ce nu au făcut parte din Imperiul Roman, din Maramureș până în Transnistria. Probabil că și unele cuvinte pe care le împărțim cu albanezii vin din fondul trac anterior.

9. N-o să ghiciți niciodată unde ne-au găsit cea mai mare înrudire cu sârbii? Pe Valea Timocului, pe celălalt mal al Dunării. Și cu bulgarii, tot pe celălalt mal al Dunării. Practic suntem rude foarte apropiate cu „slavii” din Voievodina, Banatul sârbesc, probabil și cu cei din Basarabia, Bucovina de nord...