ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Îi rog respectuos pe apreciații mei comentatori să nu se exprime injurios și să nu folosească expresii triviale la adresa „eroilor” din materialul de mai jos; mi-ar provoca mari neplăceri pentru ceea ce doresc, în viitor, să fac  în legătură cu publicarea abuzivă, scandaloasă a numelui meu pe lista „vectorilor propagandei ruse” de către Constantin Ilaș. Poate că aș fi trecut cu vederea această veritabilă porcărie dacă nu ar fi fost vorba de CUVÂNT TIPĂRIT într-o carte care va ajunge în multe biblioteci din țară. Vă mulțumesc pentru înțelegere.

VREMEA „ESEELOR”

ÎMPREJURAREA: Duminică, 29 ianuarie 2023, am aflat, cu mare bucurie, de la domnul filosof Constantin Ilaș, că sunt „vector al propagandei ruse în România”. Eu nu știam că dânsul își va da seama și stăteam așa, liniștită, văzându-mi în continuare de micile mele dezinformări toxice și putiniste, însă domnul Ilaș, vigilent, m-a depistat. Și nu numai că m-a depistat dar a și scris un eseu monumental despre propaganda rusă în România, eseu unde apare și numele meu. Materialul a fost publicat în cartea cu titlul RĂZBOIUL DIN UCRAINA - UN CONFLICT REGIONAL CU EFECTE GLOBALE, a cărei apariție a fost coordonată de domnul Sorin Bocancea, profesor și rector al Universității „Petre Andrei” din Iași (precum puteți observa, numai domni cu greutate apar în povestea noastră...)  

ACCIDENTUL: Acum, vedeți, dacă domnul  Sorin Bocancea, mândru că a făcut un ou atât de mare și de frumos, n-ar fi avut fantezia de a fotografia paginile 468 și 469 ale cărții, conținând o „listă neagră” cu numele propagandiștilor ruși și o altă „listă neagră” cu numele detestatelor site-uri și platforme online care sunt în slujba Kremlinului și nu ar fi postat-o pe pagina de FACEBOOK a domnului Constantin Ilaș,  mulți dintre cei de pe listă probabil că n-ar fi știut nimic... cartea ar fi mers în librării, unde n-ar fi cumpărat-o mai nimeni (cine naiba  să-și dorească să aibă în bibliotecă „eseele” lui Cristi Danileț, Brândușa Armanca sau Cristi Preda?)  sau și-ar fi dormit somnul de veci prin bibliotecile patriei. Dar domnul Bocancea a vrut să-l laude pe Constantin Ilaș pentru scremerea sa sublimă și i-a făcut publicitate, chiar pe pagina domniei sale, pe 29 ianuarie 2023!  Ce ziceți, s-o fi bucurat domnul Ilaș de această publicitate? Eu zic că nu, având în vedere schimbul de mesaje dintre cei doi, la publicarea fotografiilor cu „listele negre”: 

Constantin Ilas: „Da' di ci?”

Sorin Bocancea: „Sî vadî lumea sî sî fereascî”

„Dăcât” că, fatalitate! nu numai ăia care trebuiau „sî sî fereascî” au văzut, ci și împricinații de pe listă. Ei, și de aici a ieșit un oarecare deranj... care cred că le-a cam tuflit feng-shui-ul celor doi mari intelectuali ieșeni de la Universitatea „Petre Andrei”. 

SERIOZITATEA DEMERSULUI: Cum nu scriu niciodată fără să studiez problema, am făcut un efort de voință și de stomac și mi-am procurat cartea... Eseul lui Ilaș se numește RĂZBOIUL HIBRID PENTRU COLONIZAREA MINȚILOR. PROPAGANDA PRO-RUSĂ ÎN ROMÂNIA. În capitolul TEMELE ȘI TERMENII CHEIE AI PROPAGANDEI RUSE ÎN ROMÂNIA din materialul respectiv sunt trecute, de-a valma, toate temele care v-ar putea trece prin cap, deoarece domnul Ilaș nu face altceva decât să reproducă, fără niciun filtru, titlurile articolelor apărute în ACTIVE NEWS. ro, în perioada 17-26 noiembrie 2022... De altfel chiar și distinsul autor recunoaște că atât a studiat (monitorizat) dânsul!!! Așa că veți găsi printre temele considerate de bravul nostru Ilaș „propagandă rusă” următoarele: „victoria de la Posada-lecție dată de români regilor unguri”... „drama românilor la Stalingrad”... „deshumarea moaștelor cuviosului Ignat”... „Tache Rodas, unul dintre ultimii supraviețuitori ai Experimentului Pitești” ... „părintele Galeriu, un apostol al Bucureștilor” ...„concursul miss America câștigat de un adolescent transsexual de etnie asiatică” ...„abuzul sancționat: premierul din Alberta Canada a concediat consiliul de sănătate care a impus lockdown în timpul pandemiei” ...„în China se scandează Jos Xi Jinping, jos Partidul Comunist” ...„premierul Ciucă ignorat de o pisică” ...„tupeul Monicăi Macovei de a-i da în judecată pe procurori după accidentul rutier în care a fost implicată”... „Clotilde Armand și-a majorat cu 30% indemnizația” ...„realizator TV ajuns cu elicopterul la mănăstire”... „vânzarea Mintia” ...„ENEL pleacă din România”, etc.

Era normal ca într-un material atât de serios și de temeinic documentat, la capitolul „linșaj mediatic” -premiantă cu coroniță!- să o găsim pe Luminița Arhire pentru articolul SALVAȚI-L PE SOLDATUL RYAN-VASILICĂ! (este vorba despre faptul că Vasilică Cristi Danileț a cerut cetățenie moldovenească, n.n.) publicat pe ACTIVE NEWS .ro, pe 22 noiembrie 2022. Curat propagandă rusă, bre coane Fănică Ilaș!

JUSTIFICĂRI ALE AUTORULUI: „În lucrarea de față, am încercat am încercat (repetiția îi aparține autorului, deci eu cred că dânsul chiar a încercat de două ori, n.n.) să pun la dispoziția cititorilor un instrument de identificare a propagandei ruse pentru a avea și a forma simțul critic necesar discernerii intereselor autentice ale României și a unei agende publice realiste... (sper că admirați construcția frazei  în care „a unei” nu știm exact cu cine se armonizează, n.n.) un antidot eficient de contracarare a otravei propagandistice.” (pagina 469, capitolul ÎN LOC DE CONCLUZII)

EPITAF PENTRU O POSTARE: Cu regret trebuie să vă anunț că postarea domnului Bocancea de pe pagina domnului Ilaș a dispărut ca un meteor de pe cerul FACEBOOK-ului chiar în aceeași zi în care a apărut. Poate și pentru că nu prea a fost gustată de comentatori, care comentatori erau, de fapt, personaje pe „lista lui Ilaș”!!!  A fost înlocuită cu o jelanie plictisitoare a lui Bocancea cu privire la o discuție cu Liviu Mihaiu -un băiat bun pe vremuri, dar care acum nu mai este așa de bun... Însă, cum nenorocire la nenorocire trage, a dispărut și aceasta la scurt timp după ce a fost postată...

Și nici bine n-au trecut câteva zile de la publicarea cărții că a și apărut prima erată, pe FACEBOOK, desigur! Iată: 
„Din cauza unei regretabile erori de redactare în volumul «Războiul din Ucraina, Un conflict regional cu efecte globale», coordonat de Sorin Bocancea la editura Institutul European, Iași, 2022, în eseul  «Războiul hibrid pentru colonizarea minților. Propaganda pro-rusă din România», al cărui autor sunt, la pagina 468 apare numele lui Andrei Ursu în loc de Adrian Ursu, realizator TV.  Ne cerem scuze domnului Andrei Ursu pentru toate inconvenientele apărute din cauza acestei, repet, erori de redactare.” (Constantin Ilaș, pe pagina lui de FACEBOOK, 2 februarie 2023)

Asta ca să știm cum stăm cu „seriozitatea demersului”! 

Și acum... pentru că și eu am studiat cu atenție și preocupare cartea, vă propun niște: 

„VECTORI AI PROPAGANDEI RUSE” DEPISTAȚI DE MINE, POTRIVIT CRITERIILOR LUI ILAȘ,  ÎN LUCRAREA COORDONATĂ DE SORIN BOCANCEA: 

La pagina 621 găsim următoarele: 

„...Este surprinzătoare insistența elitelor politice ucrainene de a folosi aceleași METODE DE RESTRÂNGERE A DREPTURILOR culturale ale minorității rusofone”... și „Cea mai EXPUSĂ minoritate etnică a fost cea rusofonă care A SUFERIT nu doar restrângeri culturale pe căi administrative , dar și ATACURI ARMATE din partea milițiilor naționaliste ucrainene” și ... „Reportajele BBC sau TIME MAGAZINE documentau cu îngrijorare valorile RASISTE  propagate de aceste miliții paramilitare, atitudinile ȘOVINE și acțiunile FOARTE VIOLENTE și VĂDIT DISCRIMINATORII la adresa etnicilor ruși” (Dragoș Dragoman- „Ucraina , o cleptocrație ce se visează democrație etnică”)

Aoleu! Așa ceva! Așa o propagandă rusă în lucrarea domnului Bocancea? 

Apoi, pe  paginile  629 și 630 putem citi:

„...Clasa conducătoare europeană (sau, mai corect, ar trebui să spunem: ACEL SIMULACRU de leadeship care ghidează Uniunea) nu a fost capabilă să aibă o atitudine realistă asupra costurilor economice și militare devastatoare. Acesta este și motivul pentru care nu are soluții. ..Politica de sancțiuni este un exemplu izbitor al LIPSEI DE LUCIDITATE care a afectat grupurile de conducere atât la nivel european, cât și național.” (Angelo Chielli, „Rusia și Europa: întrebări asupra unui viitor apropiat”)

Incredibil! E un atac direct și, bănuiesc, coordonat de Kremlin la adresa democrațiilor vestice, că altfel... n-are cum! 

La pagina 597 găsim: 

„De unde a plecat progresismul, de unde s-au propagat aceste idei și practici SUICIDARE din punct de vedere civilizațional?  Din zona academică, în special din zona științelor socio-umane. Se adeverește iarăși că pentru A SCORNI CEVA PROFUND STUPID ai neapărată nevoie de intelectuali. Din universități pleacă ideile și practicile CELE MAI NOCIVE... La o scară mult mai mare acționează însă mass-media care promovează ideologia progresistă și ÎNFIEREAZĂ cu mânie toate derapajele. Vânătoarea de vrăjitoare pare să fie sportul de care nu ne putem lipsi mult timp ca specie” (Tudor Pitulac, „Progresismul-Nătângii și ipocriții; Populismul”)

Revoltător! cum să fie intelectualii din „zona științelor socio-umane” promotorii stupizeniei vestice? Bine că măcar intelectualii Ilaș și Bocancea din Universitatea „Petre Andrei” din Iași n-ar putea fi bănuiți -never ever!- de astfel de scorneli stupide! 
.........................................................................................
Citiți, vă rog, ultimele fraze din textul lui Tudor Pituleac. Ele apar fix în același volum în care domnul Constantin Ilaș publică, vesel, „listele negre” ale așa-zișilor vectori ai propagandei ruse... Iar cineva, respectiv Sorin Bocancea, a publicat calm, în aceeași lucrare, atât elogiul „vânătorii de vrăjitoare”(pe care o iubește) cât și critica aspră a acesteia (pe care o detestă), fără să tresară. Este un exemplu clasic de gândire: „deși am dreptate, totuși greșesc!”
...................................................................................................
P.S. Citiți acum cam ce are în cap domnul Constantin Ilaș cu privire la bărbații ruși: 
„Iaca pe mine m-a lovit mai târziu: nu ai cum să nu fii uimit de alternativele de viață ale bărbaților ruși: ori stau acasă și mor de alcoolism ori merg în Ucraina să moară pentru mama Rusia. Dar să întemeieze o familie, să facă o afacere, să urmeze o carieră... etc, așa ceva se pare că nu le trece prin minte, dar nici viața în sânul mamei Rusia nu le oferă! Heheheh!” (29 ianuarie 2023, pe pagina lui de FACEBOOK) 
 
 
Dar aceasta nu este o gândire șovină, oribilă, diformă, monstruoasă, sinistră ...nu, nu... ci e doar o concluzie mișto, europeană, elevată și super-intelectuală, formulată în urma unui studiu aprofundat! Că doar au mai fost și alții care au crezut că unele etnii sunt inferioare... și tot în Europa s-a petrecut asta.  Și nici n-a trecut așa mult timp de atunci....