Nae Ionescu: Să mărturisim Paștile
La locul Căpățânii crucea de supliciu strălucește de toate nădejdile noastre împlinite. Nu vrem să coborâm strălucirea asta în noi? …
La locul Căpățânii crucea de supliciu strălucește de toate nădejdile noastre împlinite. Nu vrem să coborâm strălucirea asta în noi? …
Folosind ca pretext anunțul evenimentului, Biblioteca, orașul și memoria marii personalități a României au fost atacate trivial de bolșevicul cronic Alexandru Florian de la Institutul ce poartă numele unui șarlatan” și un „impostor îngrozitor” (apud Noam Chomsky), respectiv un „clown” (apud Norman Finkelstein), recte „escrocul mondial” Elie Wiesel.
Și dacă ne închideți gura, ce? Și dacă ne suspendați conturile de pe rețelele sociale, ce? Și dacă ne hăituți cu miliția sovietică, ce? Și dacă băgați lovitura de stat sub preș, ce? Și dacă instituțiile statului lucrează doar pentru voi, fiind plătite de noi, ce?
Răspunsul Sf. Sinod al Bisericii noastre privitor la chestiunea amestecului preoților în politică este - de la 1919 și până acum, adică de când urmăresc eu linia pe care se mișcă acțiunea Bisericii oficiale - cel dintâi act izvorât din răspunderea față de așezarea, rosturile și destinul ortodoxiei. Se cuvine, deci, să ne oprim un moment măcar asupra
Este ultimul articol scris de Nae lonescu în seria a doua a ziarului „Cuvântul” (21 ianuarie - 17 aprilie 1938) și ultimul articol scris de el în viață, redactat pentru a fi publicat în numărul de Paști al „Cuvântului".
Una din cele mai mari primejdii care amenință ortodoxia românească - și cu ea însăși așezarea spirituală a poporului nostru în structura lui intimă - este nevoia de "înnoire" pe care o simt din ce în ce mai stăruitor anumite cercuri teologice de la noi.
Rămâne cum a spus Constantin Noica: „Dacă în România nu poate fi reconsiderat cineva, este Nae Ionescu”. Prietenii știu de ce!
Ca și de Eminescu, de Nae Ionescu nu se poate vorbi: de el profunzimile noastre au nevoie ca de structură, mai ales într-o era atât de lipsită de sistem. Ca și Eminescu, a cărui inimă este sinteza simțirii românești, deci o condiție existențială
Mircea Vulcănescu s-a născut pe 3 martie 1904, la București. A scris în ziarul "Cuvântul", al lui Nae Ionescu, până la suspendarea publicației, în 1933.
„Din legionari s-au făcut sfinți dar din comuniști n-a ieșit nimic.”
La scurtă vreme după plecarea dintre noi a lui Marin Diaconu, aflu astăzi că ne-a părăsit și Dora Mezdrea, cea mai împătimită specialistă de Nae Ionescu de la noi, care a creat și un fond „Nae Ionescu” la Biblioteca Academiei Române.
Pe 13 ianuarie 1937, Ion Moța și Vasile Marin, doi membri de vază ai Mișcării Legionare, au murit în apropiere de localitatea Majadahonda, aflată la 16 kilometri de Madrid.
„Mișcarea Legiunii are dreptul să se revendice ca singura mistică creștină, revoluție spirituală, ascetică și bărbătească, cum încă n-a cunoscut istoria României…
În urmă cu 72 de ani, în data de 28 octombrie 1952, trecea la cele veșnice, la doar 48 de ani, asasinat la Aiud de dușmanii omului, Mircea Vulcănescu, economistul, filosoful, sociologul,
Ați văzut pozele cu dom' profesor care se crede domnișoară? Dacă nu, uite-le. Îl cheamă Nae și predă la Universitate in București. A mai existat un Nae, acum aproape 100 de ani, tot profesor universitar. Îl chema Nae Ionescu și nu prea e permis să vorbești despre el astăzi, pentru că unii pigmei neomarxiști i-au pus eticheta de "legi0nar".
Hotărât lucru, Biserica noastră e sortită să treacă prin tot felul de greutăți. Sunt unele ridicate prin amestecul politicii de partid în trebile ecleziastice; sunt altele provocate de penetrațiunea spiritului laic și de pierderea simțului tradiției și al canonicității vieții noastre bisericești.
După ce un imbold irepresibil l-a făcut să arunce ditamai bolovanul în baltă și să tulbure liniștea celei mai sfinte perioade a anului, dl Papahagi s-a bosumflat.
Nae Ionescu ar fi deschis aceste însemnări cu faimosul Iată faptele! Și, evident, ar fi prezentat faptele. Faptele care ar putea fi puse sub titlul: Cum a atacat Rusia NATO cu o rachetă ucraineană lovind o remorcă plină de lemne de foc.
Misticismul poate fi, deci, contestat, dar cu o condiție: ca anume, cei care o fac să-și dea seama că contestă însăși existența religiei; sau, dacă vreți, a oricărei religii. Țăranul nostru, care, plecând la drum, face semnul crucii, depune cea mai categorică mărturie pentru ... misticism.
Să ne reamintim că Nae Ionescu este unul dintre principalii creatori ai generației de aur din interbelic – ultima perioadă în care în România s-a putut gândi liber (cu costuri pe măsură, martiriul mărturisitor începând de atunci).
La ce „ne folosește” Nae Ionescu, azi? – pentru cei grăbiți, două vorbe: pentru tinerii care vor să-și adeverească bănuiala că dincolo de „ce cred ei că e bine pentru țară” trebuie să stea și o logică cu precizie de bisturiu și o credință neatârnată în stările noastre psihologice, care a auzit de „misticism” și nu știe prea bine ce este
Editura Predania a anunțat, chiar de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, o veste bună pentru iubitorii de cărți ortodoxe: lansarea proiectului „Prietenii Predaniei”. Acesta vizează crearea
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, că Statul Român cumpără 69 de loturi
ActiveNews vă va oferi, cu o frecvență, sperăm cât mai mare, câte-un citat al unei personalități ce aparține culturii universale, dar cu accent pe cea românească, interbelică.
Profesorul Universitar Doctor Daniel David, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, este șocat:
Hristos s-a născut!
Planul înclinat al politicii se dovedește a fi din ce în ce mai primejdios pentru oamenii vieții noastre publice
Pentru prima dată în ultimii 12 ani, mă voi duce la vot decis să votez pentru cineva, nu împotriva cuiva sau pentru a-mi anula votul.
Joi, de Ziua Națională a României, Dan Puric s-a aflat la Alba Iulia unde a lansat volumul
Mircea Vulcănescu reprezintă - ca om și ca operă deopotrivă -, unul dintre diamantele societății, culturii și spiritualității românești din perioada interbelică.
ActiveNews a început un serial despre scrierile lui Nae Ionescu
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel,
ActiveNews a început un serial despre scrierile lui Nae Ionescu
ActiveNews a început un serial despre scrierile lui Nae Ionescu
ActiveNews a început un serial despre scrierile lui Nae Ionescu.
Semnarea acordului nostru comercial cu Italia, care s-a făcut acum de curând la Roma, a luat - mai ales prin declarațiile d-lui Iuliu Maniu către reprezentantul agenției telegrafice Stefani - caracterul unei manifestații politice.
Încercările noastre de a lămuri problema alianțelor rumânești în datele ei inițiale au ridicat într-o anumită parte a presei bucureștene proteste furtunoase.
După cum ați observat de marți, ActiveNews a început un serial despre scrierile lui Nae Ionescu.
TVR 2 oferă publicului din Bucureşti, în perioada 10-14 august (înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului)