ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, și Dreapta Elisabeta, mama Sfântului Proroc Ioan, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 5 septembrie.  

 Sfântul Proroc Zaharia era din Ierusalim, fiu al lui Iuda preotul, numit și Varahia. A propovăduit cu îndrăzneală și fără de sfială pe cea de Dumnezeu Născătoare Maică și Fecioară.


Proorocul Zaharia ducea o viață dreaptă, desăvârșită de fapte bune, împreună cu soția sa, una din fiicele lui Aaron, Elisabeta, care era stearpă, la vremea când îngerul Domnului i-a înștiințat, la bătrânețe, că vor avea un copil care se va numi Ioan, proorocie care s-a împlinit.

Sfântul Prooroc Zaharia era preot din Legea Veche, la Templul din Ierusalim, în vremea domniei lui Irod, între anul 1 și 14, pe vremea nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

După nașterea lui Ioan, în a șasea lună s-a auzit că Irod va ucide toți pruncii din Betleem și din împrejurimi, pentru a ucide pe Domnul Hristos.

Elisabeta s-a temut și ea pentru viața lui Ioan, astfel că s-a ascuns împreună cu acesta într-o peșteră de cealaltă parte a Iordanului. În muntele cel ce se desfăcuse după dumnezeiasca poruncă și li se făcuse peșteră curgea și un izvor de apă iar un finic (curmal) a crescut deasupra peșterii, plin de roade. Când era vreme de mâncare, se pleca pomul acela jos, dându-și spre mâncare rodul său, apoi iar se ridica în sus.

Deoarece nu a reuși să-l prindă pe micuțul Ioan, Irod a poruncit să fie înjunghiat tatăl său. Bătrânul Zaharia a fost ucis „între Templu și altar”, stropind, cu sângele său, altarul Domnului.

După patruzeci de zile de la uciderea lui Zaharia, Sfânta Elisabeta, mama Înaintemergătorului Domnului, și-a dat sfârșitul în această peșteră. 


Copilul Ioan a rămas în pustie până la vremea arătării sale, când a ieșit să propovăduiască și să anunțe venirea Mântuitorului, botezând în numele Lui.