ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum s-au angajat, cei de la Ambasada Rusiei au publicat astăzi pe pagina oficială de facebook câteva precizări suplimentare despre „donația Ambasadei” (deci, nu doar a funcționarilor) și despre videoclipul ce-o însoțește. Vom reda în continuare acest mesaj, cu precizările ce considerăm că sunt necesare.

Comunicatul Ambasadei Rusiei: „În seara zilei de 27 septembrie 2016 la Ambasada s-a adresat un cetățean român care a transmis în numele propriu o sumă de bani a cărei valoare el însuși nu a putut să precizeze. Potrivit dânsului, el a făcut acest lucru pentru a rambursa Ambasadei o parte din suma donată de către noi în campania privind subscripția publică națională pentru achiziția operei «Cumințenia Pământului» a sculptorului Constantin Brâncuși. Am numărat banii aduși de către această persoană și s-a dovedit că dânsul a transmis 19,19 lei românești, 4,41 euro, 0,31 dolari SUA, 200 de yeni japonezi și 200 de woni sud-coreeni.”

Precizări: Suma mică strânsă era direct proporțională cu donația Ambasadei pentru „Cumințenia Pământului”. Monede au fost colectate și înmânate celor Ambasadă într-o pungă de hârtie pe care scria „Flowers”.  

Comunicatul Ambasadei Rusiei: „Pornind de la aprecierea pozitivă acordată de MAE al României, în ceea ce privește donația modestă a Ambasadei ruse în recuperarea patrimoniului național român, am luat decizia de a trimite acești bani în fondul menționat. Luând în considerare faptul că au fost multe monede străine de diferită valoare, această procedură, cel mai probabil, va dura mai mult timp.”

Precizări: Aceasta este partea cea mai importantă a comunicatului. Miezul informației, ascuns printre mai multe fraze comico-inofensive. Ieri după-amiază, Ministerul Afacerilor Externe a criticat gestul Ambasadei Rusiei care, la pachet cu donația pentru sculptura lui Brâncuși, ne-a dăruit și un videoclip ce mistifică istoria. Este „un mesaj media, asumat de Ambasada Federației Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale”, a precizat MAE.
Prin noua sa postare, Ambasada Rusiei transmite acum, indirect, că ignoră criticile autorităților române.

Comunicatul Ambasadei Rusiei: „Suntem recunoscători tuturor cetățenilor români neindeferenți (sic!) care au apreciat în mod corect poziția Ambasadei drept cea care urmărește îmbunătățirea relațiilor noastre, căutarea interpretării pozitive reciproc acceptabile a istoriei noastre comune și aici, bineînțeles, cuvântul ponderabil trebuie să fie spus de experții Comisiei comune de istorici ruso-române.”

Precizări: Cuvânt „neindeferent” nu există în limba română. „Deferent” înseamnă însă, conform DEX, „care arată (cuiva) deferență, stimă, respect”. Ambasada își exprimă probabil recunoștința „cetățenilor neindiferenți”, „care au apreciat în mod corect (...) căutarea interpretării pozitive reciproc acceptabile a istoriei noastre comune”. Cu alte cuvinte, Ambasada Rusiei susține în continuare mesajul prezentat în acel videoclip.

Deși, „bineînțeles, cuvântul ponderabil trebuie să fie spus de experții Comisiei comune de istorici ruso-române”. Ieri, MAE precizase că istoria relațiilor bilaterale e „un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunțe este Comisia comună de istorici româno-rusă al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care țin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce.” MAE nu s-a jucat cu cuvinte „imponderabile”, așa cum Ambasadei Rusiei îi place să o facă.

Comunicatul Ambasadei Rusiei: „Sperăm că dezbaterea destul de emoțională care fără nicio intenție din partea noastră a început în societatea românească va contribui nu numai la o mai bună înțelegere a istoriei noastre comune, dar, de asemenea, și la construirea de noi relații pragmatice de bună vecinătate între țările noastre.
Mai jos sunt link-urile la unele dintre cele mai argumentate (atât cele pozitive, cât și negative) opinii exprimate pe Internet.
http://www.napocanews.ro/2016/09/o-greseala-de-neinteles-a-ambasadei-rusiei-la-bucuresti-privind-rolul-urss.html
https://bogdanduca.wordpress.com/2016/09/26/ambasada-rusiei-a-facut-un-clip/”
 


Precizări: Totul e un test. E o sită. Unii – здесь, alții – там. Unii cetățeni români sunt „neindeferenți”, alții mai au încă memorie. Și unii, și ceilalți își apără opiniile și se asmut ca orbii, unii contra altora. Desigur, fără nicio intenție din partea Ambasadei Rusiei... Mihai Eminescu spunea despre ruși că „acolo unde văd că vor întâmpina rezistență mare, se opresc și lucrează cu o răbdare seculară, spre a surpa încet temeliile puterilor ce li se pun împotrivă. Ei nu sunt poporul plin de îndărătnică mândrie ce provoacă pe alte popoare la luptă dreaptă și hotărâtoare; sunt poporul ce-și dă mereu silința să dezarmeze pe celelalte popoare, pentru ca apoi să le supună” (Scrieri politice, vol. I).