ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadele a 12 state au transmis o declarație comună în care cer „să se evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracționalității și corupției”, cu referire la Codurile penale. SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia sunt țările afectate de îngrijorare, care au postat pe site-ul Ambasadei SUA la București următoarea declarație:
 
„Noi, partenerii și aliații internaționali ai României, facem apel la toate părțile implicate în modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracționalității și corupției. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să își concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obținute, să evite orice pași înapoi și să apere independența judecătorilor și procurorilor. Urmărim cu atenție schimbările la codurile penal și de procedură penală și ne menținem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internațională în domeniul aplicării legii și pot afecta negativ lupta împotriva infracțiunilor violente, a infracționalității organizate transfrontaliere, a infracțiunilor financiare și a traficului de droguri și de ființe umane. Încurajăm toate părțile implicate să reexamineze răspunsul experților juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii și să solicite sprijinul experților juridici internaționali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupției și Comisia de la Veneția”. 
 
Într-o primă reacție la mesajul ambasadelor, vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda, a declarat că este dreptul Legislativului de a legifera. „Suntem totuși Parlamentul României, suntem votați de cetățenii României, este dreptul Parlamentului de a legifera, sunt sigur că modificările și la Codul de procedură penală și la Codul Penal și la celelalte coduri și la celelalte legi ale justiției au ținut cont de deciziile Curții Constituționale, de deciziile Comisiei de la Veneția și atunci când au fost articole în care s-au încălcat vreo prevedere a Curții Constituționale, au fost duse la Curte, Curtea și-a exprimat un punct de vedere, probabil același procedeu va fi și la modificarea de la coduri”, a spus Manda.
 
Liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, a fost și mai tranșant. El susține că apelul nu vine din partea șefilor misiunilor diplomatice, reprezentanții acelor state la București și trimite la recitirea Constituției:„Nu-i cunosc. Nu știu cine sunt acești reprezentanți, nu știu care le este statutul ca să putem dialoga. Dacă e vorba de niște ziduri, o să vedem dacă putem să le transmitem un mesaj din partea clădirii Palatului Parlamentului. Altminteri, eu m-am săturat de această formulă arogantă de comunicare a unor funcționari, reprezentanți incerți și anonimi. Cine verifică toată legislația în materie de statut al corpului diplomatic și consular o să vadă că nu există așa ceva, nu există comunicate ale ambasadelor, reprezentanți (…) Sunt alături de ei în greaua suferință care îi încearcă în materie de îngrijorare, să stea liniștiți, să-și vadă de treburile lor. Nu există niciun fel de atribuții, m-am uitat încă o dată în Constituție. N-am văzut în procedura de legiferare consultarea ambasadelor sau a reprezentanților unor ambasade, a birourilor de presă ale ambasadelor (…) Nu, așa ceva nu există și cred că ar trebui să ieșim din zona de raportare în materie de relații internaționale la licurici. ”
 
Declarația comună, postată pe site-ul Ambasadei SUA la București, este intitulată „Importante țări partenere fac apel la România să ia în considerare potențialul impact negativ al amendamentelor la legislația penală”.