ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii europeni au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat șeful Consiliului European, citat de ȘtiripeSurse.

Summitul UE a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la UE, a declarat președintele Consiliului European. „Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova”, scrie pe platforma X Charles Michel.

Consiliul European, adaugă el, a acordat Georgiei statutul de candidat. De asemenea, șeful Consiliului European precizează că se vor deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a părăsit în mod semnificativ sala de ședințe în care are loc summitul Uniunii Europene iar ulterior a afirmat pe Twitter că începerea negocierilor cu Ucraina este o decizie proastă.

Liderii UE au luat această decizie pentru a preveni boicotul Ungariei față de noile măsuri de ajutor financiar și militar prevăzute de forurile europene pentru Ucraina.

Orban și-a anunțat dezacordul față de un nou ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, sub formă de subvenții și credite, pentru perioada 2024-2027. „Dacă vreți bani pe termen lung, o sumă mare de bani, asta trebuie să se facă în afara bugetului” comun, a spus premierul ungar.

ACTUALIZARE: În ce privește Moldova însă, anunțul a entuziasmat mediile politice românești. „Republica Moldova, un pas mai aproape de Uniunea Europeană. O veste cum nu se poate mai bună perntru românii de peste Prut. De aici încolo, drum întins către familia europeană. Un drum lung și anevoios, dar care merită întregul efort, a transmis, joi seară, liderul PMP, Eugen Tomac.

Acesta a transmis felicitări autorităților de la Chișinău pentru că au știut să valorifice ”această fereastră de oportunitate”. „Negocierile vor fi dure, regulile trebuie respectate cu strictețe, însă, la capăt de drum, un lucru este cert, românii se vor reuni în interiorul Uniunii Europene”, a mai transmis Tomac, originar din Basarabia română, Bugecul istoric românesc, acum în Ucraina.

VIDEO: