ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae a declarat că de câţiva ani se duce o campanie contra medicilor, care s-a intensificat în ultimele luni.

Astărăstoae s-a referit la descinderile de marţi vizând medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false.

"Părerea mea este deja formată, de cel puţin cinci ani asistăm la o campanie bine dirijată împotriva corpului medical, în care intervin atât serviciile secrete, cât şi instituţiile de forţă, Procuratura. Din experienţa mea, în afară de perioada Gheorghiu Dej, când Stalin începuse campanie împotriva medicilor, nu am cunoscut asemenea campanie. Mai spunea ceva Dejeu, în '97, că ar trebui verificaţi trei medici pe judeţ", a spus Vasile Astărăstoae pentru Mediafax.ro.

Preşedintele CMR a remarcat că procurorii nu respectă articolul articolul 387, alineatul 3 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede că începerea urmăririi penale împotriva unui medic, în legătură cu exercitarea profesiei se va face numai după înştiinţarea Colegiului Medicilor din România.

"Cred că procurorii au confundat mass-media cu Colegiul Medicilor, pentru că eu am aflat despre acest caz (percheziţiile la medici suspectaţi că au prescris reţete false pentru medicamente, n.r.) de la televizor, iar dacă cer informaţii, mi se spune că nu au legătură cu profesia. Dacă a pune un diagnostic şi a scrie o reţetă nu au legătură cu profesia, atunci nu ştiu ce are, probabil condusul maşinii", a afirmat Astărăstoae.

Preşedintele CMR a făcut referire şi la câteva cazuri de amploare care s-au derulat în ultimii ani, unul dintre acestea fiind cel în care era vorba tot de reţete false şi în care erau implicaţi medici şi farmacişti.

"Valoarea decontările false, care a fost atunţată atunci, era echivalentul bugetului Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, ceea ce este imposibil", a precizat Astărăstoae.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer, prejudiciul fiind de 3,5 milioane de euro.