ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O normă europeană intrată in vigoare la finele lui 2014 a provocat nemulțumirea unor importanți maeștri ai bucătăriei din Marea Britanie, care se plâng restaurantele lor, în care se pregătește mâncare adevărată, vor avea de suferit.

[p] LIBRARIE.NET – Cărţile pe care le cauţi

Peste 100 de bucătari din Marea Britanie se plâng de norma europeană intrată în vigoare in decembrie 2014, care obligă practic toate restaurantele să prezinte clienților, în menu, lista ingredientelor folosite, astfel încât să poată fi sesizată prezența alimentelor care pot provoca alergii, dintr-o listă de 14 ingrediente considerate de risc, relatează The Telegraph.

Ei au semnat o scrisoare de protest în care spun că această normă le va da peste cap creativitatea și, în plus, va însemna costuri suplimentare pentru micile restaurante, care încearcă să servească mâncare tradițională. Printre semnatarii scrisorii de protest se numără celebrități ale artei culinare precum Prue Leith, Albert Roux, Mark Hix și Thomasina Miers.

Concret, ingredientele care trebuie prezentate clienților sunt ouăle, moluștele, crustaceele, laptele, peștele, alunele, soia, nucile americane, lupinul, dioxidul de sulf, muștarul și glutenul.

Nimeni nu contestă faptul că o serie de alergii provocate de unele ingrediente ca nucile sau glutenul pot cauza moartea.

Dar, așa cum spun autorii scrisorii, nu există reacții alergice dure provocate de muștar, astfel încât să se justifice o normă atât de draconică și care poate produce foarte puține beneficii, dar impune costuri uriașe.

Cel mai interesant aspect este însă acela că birocrații de la Bruxelles nu s-au grăbit să impună aceeași regulă și în lanțurile de fast food, care au împânzit lumea.

Asta i-a făcut pe unii să susțină că in spatele acestei norme europene se ascunde altceva: falimentarea unora dintre restaurantele mici și protejarea unor giganți ca  Mc Donald s și Burger King. Pentru că, in timp ce restaurantele vor fi obligate de-acum să prezinte un pomelnic intreg de ingrediente, aceste multinaționale, care oferă produse toxice, cu efecte, dovedite, dăunătoare sănătății, nu sunt supuse niciunui control de acest gen. Iar toate chimicalele pe care cei de la McDonald le folosesc pe față, nu ar fi niciodată utilizate în restaurantele care se respectă, care pun accent pe mâncarea tradițională.