ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a decis în unanimitate să "pomeneasca in toate slujbele publice și private, în toate bisericile, mănăstirile și eparhiile Bisericii Ortodoxe Bulgare, numele lui Simeon al II-lea, Rege al bulgarilor", informează agenţia Lăcaşuri ortodoxe.

Astfel, in timpul Liturghiei, la Ectenia Mare, se aminteste: "Împăratul bulgar, drept credincios si iubitor intru Hristos, Simeon"; în timpul Ecteniei intreite: "Să ne rugăm, de asemenea, pentru Regele bulgar, drept-credincios si iubitor intru Hristos, Simeon"; la Vohodul Mare: "Adu-Ti aminte Doamne si de Regele bulgar, drept-credincios și iubitor intru Hristos, Simeon", arată sursa citată.

Simeon al II-lea este ultimul ţar (cuvânt ce derivă din "Cezar") al Bulgariei şi unul dintre ultimii trei conducători din al doilea război mondial aflaţi în viaţă. Ceilalţi doi sunt Regele Mihai I al României şi Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama al Tibetului.

Simeon al II-lea a fost şi prim-ministru al Bulgariei între 2001-2005. Recent, Bulgaria a sărbătorit 1150 de ani de la creştinare.

În Bisericile Ortodoxe, voievozii, domnii sau regii au fost văzuţi ca şi continuatori ai Împăraţilor Romani de Răsărit ( Bizantini). În acest sens, în România, regele Mihai I a fost ultimul astfel de şef de stat. Acesta a fost pomenit la Sfânta Liturghie până la venirea comuniştilor, apoi înlocuindu-se această formulă cu "conducătorii Republicii", iar după 1989 cu "conducătorii ţării".