ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a anunţat, pe Facebook, că va participa, marţi seară, de la ora 20.00, la dezbaterea televizată organizată de Realitatea TV, cu premierul Victor Ponta.

Mall online:Livrare gratuita in 24 de ore!

"Până astăzi, Victor Ponta m-a evitat cu succes. Nu a existat o dezbatere publică, nu există niciun semn că s-ar dori o discuție pe această temă. În concluzie, las orgoliile mele deoparte și ne vedem la ora 20,00, la Realitatea TV, într-o dezbatere televizată!", afirmă Iohannis, într-un mesaj video postat marți, în jurul orei 19,00, pe pagina sa de Facebook.

[divider]


Ponta: Nu, dle Iohannis, dv. sunteţi o poleială, dincolo de care e Traian Băsescu.

Iohannis: USL s-a rupt pentru că PSD a vrut toată puterea şi noi nu am fost de acord. Simplu. Nu am venit la dv. fiindcă guvernul a funcţionat bine. Am vrut să fiu vicepremier pentru că lucrurile au funcţionat prost. Aţi votat în tinereţe cu Ion Raţiu. Apoi că aţi votat cu candidatul liberal. Pot să contez şi de data aceasta pe votul dv.?

Ponta: N-aş fi candidat niciodată contra lui Crin Antonescu, ceea ce dl. Iohannis a făcut. Am promis să fac dreptate oamenilor. Să facem o societate în care să nu mai fim divizaţi. Aveţi vreun moment un sentiment de vinovăţie faţă de milioanele de oameni care au crezut în USL?

Iohannis: După părerea mea, Roşia Montană nu poate să continue. Nu garantează că e protejat mediul, că sunt protejate comunităţile de acolo. Mi se pare notabilă poziţia duplicitară a dlui. Ponta în acea chestiune, care a avut simultan două păreri contrare la acelaşi act normativ. Eu vreau să schimb felul în care se face politică în România. Mai puţine vorbe, mai multe fapte.

Ponta: Parteneriatul strategic cu SUA e un lucru bun. Mai departe, evident, suntem un partener serios în NATO, însă cred că România trebuie să exercite un rol mult mai important pentru prietenii noştri din regiune: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia, care trebuie să fie prieteni şi parteneri ai noştri. Dacă vorbim despre relaţii economice, categoric trebuie să încercăm să gărim soluţia ca exporturile să aibă o piaţă de desfacere. Dna cancelar Merkel merge o dată pe an în China, care e al treilea partener comercial al Germaniei. Noi suntem cu China pe locul 23. Independenţa energetică de Rusia este principalul meu obiectiv în următorii ani.

Iohannis: Situaţia extrem de complicată externă ne obligă să nu reinventăm nimic în politica externă: parteneriatul cu SUA; cu NATO şi locul şi rolul nostru în UE. Trebuie să dovedim că suntem parteneri de lungă durată, că suntem dispuşi să creştem bugetul pe apărare. Nu e nevoie de nici o nouă axă Bucureşti - China.

Rareş Bogdan: Care este poziţia dv., domnilor candidaţi, faţă de relaţiile externe ale României?

Iohannis: Mă îngrijorează, nu e primul semnal de alarmă tras de afară. Avem un guvern ineficient, suntem în recesiune tehnică, lucrurile merg prost, este problematic bugetul pe 2015, am solicitat premierului să vină cu un proiect de buget pentru 2015 şi poate vedem cât de mare este catastrofa pentru 2015.

Ponta: Inflaţia e cea mai mică de 25 ani, şomajul a scăzut la 6,7%. România cu mine preşedinte, cu USL la guvernare, va continua să fie cea mai performantă economie din această zonă.

Denise Rifai: Dle. premier, excedentul bugetar a venit anul acesta din taxa pe stâlp, lucru deloc de lăudat, ca şi din acea supraacciză. Nici un leuţ nu a mers de aici din supraacciză la autostrăzi. Avem acest semnal din partea FMI că aceste cheltuieli guvernamentale poziţionează România într-o zonă de destabilizare macroeconomică.

Iohannis: Avem un guvern ineficient, a distrus locurile de muncă, a dat banii la primarii migratori, a dat bani pentru a falsifica voturile. Rămâneţi, dle. Ponta, cu banii în buzunar. Eu, ca primar, lucrez cu datele astea bugetare de multă vreme.

Ponta: Exact, anul viitor vom avea 1,4% deficit bugetar.

Rareş Bogdan: FMI a atras atenţia că guvernul trebuie să continue consolidarea situaţiei fiscale.

Ponta: Bugetul a încasat 176,4 miliarde de lei şi a cheltuit 175,8. Ne înscriem sub 2% din PIB deficit. În 2015 şi 2016, dacă nu se adoptă alte măsuri, venim la această cotă.

Iohannis: Guvernele Ponta au introdus creşteri. De exemplu, acciza suplimentară pe carburanţi. Noi, PNL, suntem de părere că singura cale de relansare economică e relaxarea fiscală. Asemenea lucruri nu se fac de azi pe mâine. Vom veni cu un plan de reducere a impozitelor şi taxelor, un plan de relaxare graduală a poverii fiscale, atunci când vom guverna.

Ema Zeicescu: Pentru cei doi contracandidaţi: există în 2015 creştere de taxe şi impozite?

Iohannis: Imediat după ce îi cereţi scuze echipei mele, că m-aţi făcut vânzător de copii şi traficant de organe, aţi spus că nu sunt un bun român, că nu sunt un bun ortodox, că sunt protestant. Aţi făcut cea mai mizerabilă campanie care s-a văzut vreodată în România. Ne cerem reciproc scuze, că amândoi suntem domni. Dacă în această campanie am lezat pe cineva, eu îmi cer scuze pentru acea afirmaţie.

Ponta: Vreau să vă rog, dle. Iohannis, un lucru. Ăsta e ziarul dv. de promovare. "Victor Ponta şi Daciana Sârbu au comis falsuri". Cereţi-i scuze soţiei mele, că e aici în studio. Nu are nici o vină pentru toate aceste mizerii.

Iohannis: Dle. Ponta, văd că aţi făcut o fixaţie pe familia mea. Vă legaţi de soacră-mea, care nu cred că va fi fericită să afle, vă legaţi de părinţii mei, care locuiesc în Wurtzburg, în mansardă. Nu preşedintele abrogă legi. Cu siguranţă, parlamentarii vor analiza această chestiune.

Ponta: Parlamentul a decis că nu se va face acel proiect. Trebuie să găsim soluţii pentru zonele monoindustriale în care românii şi-au pierdut locul de muncă.

Rareş Bogdan: Care e poziţia faţă de Roşia Montană?

Iohannis: CCR a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate. Vreau să fiu preşedintele României ca să avem economie funcţională, creştere economică şi să creştem pensiile. Indexarea de acum e obligatorie prin lege, Guvernul e obligat să facă acest lucru. Eu garantez că nu se vor tăia pensii cât voi fi eu preşedintele României. Afirmaţiile din acei fluturaşi trimişi de PSD-işti sunt o campanie mizerabilă. S-au folosit de o instituţie publică, aşa încât, dragi pensionari, aţi avut impresia că vi se aduce o înştiinţare prin poştă.

Ponta: Sunteţi înconjurat de cei care au tăiat pensiile şi salariile. Aţi mai făcut două promisiuni: veţi aloca 6 la sută din PIB pentru sănătate şi educaţie. Le-am spus ce veţi face în viitor.

Iohannis: D-le Ponta, de ce aţi minţit pensionarii?

Rareş Bogdan: Veţi tăia pensiile?

Iohannis: Voi colabora instituţional cu oricine va fi prim-ministru.

Rareş Bogdan: Veţi colabora cu dl. Ponta ca premier?

Ponta: Am ajuns la un punct important. Corupţia trebuie combătută peste tot. Cred că există corupţie la toate partidele politice şi aceste instituţii au avut rezultate în mandatul meu.

Iohannis: Parlamentarii ACL vor vota pe schimbările legislative şi vor vota la vedere, susţin toate aceste proceduri. Suntem de acord să se încuviinţeze arestarea. Cred că e foarte important să vedem ce facem în viitor. Sunt un bun câştigat independenţa justiţiei şi statul de drept, iar în ce mă priveşte voi garanta acest parcurs. Inclusiv oprind politicul să se amestece în treburile justiţiei. Aceste lucruri nu pot fi garantate decât de preşedinte. Dacă alegeţi preşedintele greşit, veţi da ţara pe mâna corupţilor.

Ponta: Pentru parlamentari nu există imunitate, decât pentru cea preventivă. O modificare a Consituţiei se face cu un vot de două treimi. Cred că există voinţa publică pentru ca tot ce a rămas neeuropean să fie înlăturat. Preşedinţii ţărilor din UE au imunitate prezidenţială.

Andra Miron: Cum îi convingeţi pe parlamentari să voteze ridicarea imunităţii?

Iohannis: CCR a constatat că procedurile au fost legale. Între timp, putem lăsa aceste lucruri pe seama istoricilor şi analiştilor.

Rareş Bogdan: În iulie 2012 a fost lovitură de stat?

Iohannis: PSD-ul a votat împotriva ridicării imunităţii acelor oameni. Vedeţi? Trebuie să schimbăm regulamentele acolo unde se impun. Trebuie să schimbăm Constituţia, fiind că aceasta nu satisface nevoile anului 2014.

Ponta: Actualul şef al DNA, doamna Kovesi a fost propusă de mine ca ministru al justiţiei interimar. Tot ce am făcut ca prim-ministru, voi face şi ca preşedinte. Voi garanta independenţa justiţiei. Trebuie să scăpăm de demagogie. Dl. Varujan, dl Paul Dobre se află în această situaţie, de a nu fi anchetat. Îl aveţi pe dl Chiuariu, condamnat şi irevocabil, apropiat dvs. Rămâne să votaţi pentru arestarea lui la următoarea şedinţă. Art.84 se referă la imunitate, nu 92, dar greşeala este îndreptăţită. Azi, preşedintele are tot atâta imunitate cât şi parlamentarii. În 2012 a fost lovitură de stat sau aplicarea unei prevederi constituţionale?

Iohannis: PSD-ul a fost împotriva acestei prevederi în Constituţie. În calitatea mea de preşedinte, voi garanta independenţa justiţiei şi statul de drept. Putem să constatăm că în ultimii ani, unele lucruri au mers bine, altele prost. Cele bune au fost independenţa justiţiei şi statul de drept. DNA-ul a adus noi cazuri de corupţie la lumina zilei. Ca preşedinte voi lua toate măsurile care se impun pentru a curăţi clasa politică. În ce priveşte ANI, sunt de părere că trebuie îmbunătăţite lucrurile. Avem legi care se contrazic. Trebuie să ne punem în acord cu legislaţia europeană. În tema imunităţii, preşedintele nu trebuie protejat mai mult decât cei din parlament. Cred că în parlament e nevoie de o schimbare a regulilor. E inadmisibil să avem parlamentari anchetaţi, pentru că PSD votează să nu poată împotriva. Aceste lucruri trebuie radical schimbate. În afară de opţiunea politică, parlamentarii să fie anchetaţi ca şi orice alt cetăţean.

Iohannis: Domnule Ponta, sunteţi şi deputat sau doar premier?

Ponta: Aveţi o atitudine de moşier, cine vă credeţi?

Iohannis: Vă rog nu vă mai întrerupeţi.

Ponta: De unde ştiţi?

Iohannis: PSD a fost împotriva introducerii votului prin corespondenţă şi online.

Rareş Bogdan: Care este siguranţa mea de cetăţean că instituţiile anti-corupţie vor funcţiona?

Ponta: Eu sunt pentru votul prin corespondenţă.

Ponta: Eu voi face totul pentru cei din Moldova, care sunt acelaşi popor cu noi.

Lavinia Şandru: Cei din Cernăuţi nu vor putea vota, dar cei din Chişinău vor vota. Dl Ponta, un mesaj pentru Chişinău.

Iohannis: Da, n-am fost. Voi fi preşedintele tuturor românilor. Voi merge şi la Chişinău şi la Cernăuţi.

Lavinia Şandru: Dl Iohannis, n-aţi fost niciodată la Chişinău şi la Cernăuţi?

Ponta: Eu voi vota, ca să fie dl Iohannis fericit.

Rareş Bogdan: Dacă nu vor vota, cine va fi vinovat?

Iohannis: Până acum aveţi doar vorbe, nu fapte. Ne povestiţi, dar trebuie fapte, povestirile sunt pentru alţii.

Ponta: Trebuie să dau jumătate de dreptate dl Iohannis. Sunt 3,5 milioane de români în diaspora, au votat doar 160.000. Nu i-a convins nimeni. Una este modul în care trebuie abordaţi românii din Moldova, Bucovina, Vojvodina, unde trebuie să le asigurăm dreptul la identitate culturală, religioasă, etc. Cu ţările din Uniunea Europeană trebuie să discutăm cu guvernele acelor ţări, pentru a le asigura drepturile ca cetăţeni.

Iohannis: Înţeleg că aţi fost pe banii partidului în Spania şi Italia. Aţi fost degeaba, tot prost le-aţi organizat. Omul plecat din ţară nu a fost convins de dvs. Faptele vă contrazic, miile de români au rămas pe dinafară.

Ponta: Am fost pe banii PSD, avem facturile.

Iohannis: Pe banii cui aţi fost în campanie electorală în străinătate?

Ponta: Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, orice modificare a legislaţiei între cele două tururi înseamnă anularea alegerilor.

Emma Zeicescu: Domnule Ponta, de ce nu aţi dat o ordonanţă de urgenţă între cele două tururi pentru a rezolva problema din diaspora?

Ponta: În trecut, dl Băsescu a fraudat alegerile în 2009 în străinătate. Tot ce s-a schimbat a fost formularul anti-fraudă. Greşeala a fost că trebuia completat doar în faţa secţiei de votare. Acum s-a simplificat, doar semnătura va fi acolo. Au lipsit 132 de reprezentanţi ai domnului Iohannis de la secţiile de vot.

Iohannis: Nu, nu am fost.

Ponta: Când îl văd pe dl Iohannis, îl văd pe dl Băsescu. Aţi fost vreodată la Chişinău? La Cernăuţi?

Iohannis: Dvs aţi ignorat evenimentele din trecut şi aţi organizat slab alegerile. Trebuia să organizaţi altfel alegerile. Dl Corlăţean  a fost trimis la plimbare pentru a detensiona atmosfera.

Ponta: Spuneţi-ne dvs cum se face. Nu ne daţi note, explicaţi-ne cum se face.

Iohannis: Un prieten m-a sunat şi mi-a spus că la Munchen 1.000 de persoane nu au putut vota. Dl. Ponta aţi organizat execrabil alegerile. Dvs aţi suprimat dreptul acestor oameni.

Rareş Bogdan: Fiecare dintre dvs, va avea 2 minute să răspundă, începând cu următoarea întrebare. Aceasta a fost pentru punerea în temă. Ponta a vorbit cinci minute, dvs un minut. Mai aveţi patru.

Iohannis: Domnule Bogdan, puneţi-mă în temă cu emisiunea.

Ponta: Aici la Realitatea TV nu este teren neutru? Eu am încredere în Rareş Bogdan.

Iohannis: Nu am primit niciun fel de detalii despre această dezbatere. Am considerat că trebuie să vin, deşi era normal să fie o dezbatere pe un teren neutru. 

Ponta: Da, românii din diaspora vor vota. Scopul acestei întâlniri este altul. Este vorba despre cum vedem, eu şi cu dl. Iohannis, funcţia prezidenţială. Eu vreau să schimb tot ce s-a întâmplat în aceşti ultimi 10 ani cu funcţia prezidenţială, dl Iohannis vrea să păstreze, eu vreau să guvernez cu PSD, dânsul ne va spune cu cine. Cred că românii s-au săturat de 10 ani de scandal. Am alocat sumele necesare ca MAE să poată organiza alegerile din străinătate, asigurarea tuturor condiţiilor. Toate acestea pentru ca toţi românii din afara ţării, eu mă refer la Moldova, Italia, Spania, Anglia, vor putea să voteze. Toţi cei care vor completa formularele anti-fraudă, vor vota. Decizia suplimentării nu-mi aparţine mie, ci MAE şi BEC.

Oamenii care n-au putut să voteze au o cerere legitimă, de a vota. Tot ce va decide BEC şi MAE va executa, pentru ca totul să funcţioneze, se va face, dar nu propagandistic, în scop electoral.

20:05 Începe dezbaterea, Rareş Bogdan îl întreabă pe Ponta de votul din străinătate.