ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul Cod Administrativ ar putea fi un pas spre autonomia teritorială, a declarat într-o emisiune a postului public de televiziune M1 din Ungaria, președintele CJ Harghita, Csaba Borboly. 
 
,,Putem să spune că acesta va fi un pas spre realizarea diferitelor forme de autonomie teritorială. (…) Chiar dacă UDMR are o pondere de numai 6% în Legislativul României, această formațiune a obținut multe modificări pozitive în timpul dezbaterii proiectului Codului Administrativ. Acesta este benefic pentru maghiarii din Transilvania, din punctul de vedere al viitorului și organizării minorității maghiare, deoarece principalul pilon al maghiarilor din Transilvania este administrația locală", a spus Csaba Borboly, potrivit RRA.
 
Noul Cod Administrativ a fost adoptat de către Senat. La propunerea UDMR, dreptul utilizării limbii materne ar putea fi extins și în comunicarea cu prefecturile, iar în administrațiile locale și județene ar urma să fie utilizate și formulare tipizate unitare în limba maternă. În cazul în care Camera Deputaților nu va modifica articolele referitoare la minorități, în afară de denumirea localităților vor putea fi inscripționate în limbile minorităților și spațiile publice, în acele localități în care ponderea respectivei minorități este de cel puțin 20%. În proiectul Legii Codului Administrativ a mai fost cuprinsă prevederea potrivit căreia consiliile locale și județene vor putea decide amplasarea inscripțiilor bilingve chiar dacă ponderea respectivei minorități nu atinge pragul de 20%.