ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Disputa dintre contestatarii Bisericii Ortodoxe Române şi cei credincioşi se poartă, de câţiva ani, în presă şi pe internet. Ultimul "dialog" de acest fel s-a petrecut între Alexandra, o jurnalistă şi Părintele Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Alexandra i-a cerut preotului să răspundă la 8 întrebări:

1) În România avem un număr de biserici aproape triplu faţă de spitale şi şcoli. De ce? 2) Poate îmi explicaţi şi de ce BOR trebuie să fie scutită de plata taxelor şi impozitelor pentru anumite activităţi comerciale, în condiţiile în care sunteţi concurenţi direcţi cu unii care sunt sufocaţi de biruri. 3) Şi, poate îmi mai spuneţi şi de ce nu vinde BOR nişte proprietăţi pentru a face Catedrala Neamului (de neînţeles pentru mine) şi cere bani credincioşilor şi, mai ales, CJ-urilor. 4) De ce nu îşi asumă educaţia copiilor din mediul rural sau urban (benevol, nu la Şcoala privată Mitropolitul Varlaam)? 5) De ce nu iese public Patriarhul, ca în Grecia, să afirme că e dispus să scoată ţara din criză şi că donează o parte din averea Bisericii? 6) De ce trebuie să ne îmbrăcăm în aur şi să mergem cu Mercedesul când Iisus mergea desculţ, îmbrăcat într-un simplu veşmânt? 7) De ce trebuie să plătesc pentru o slujbă de botez, cununie, înmormântare (mi se cere, nu e un act de donaţie, reţineti!!)? 8) De ce, atunci când a murit bunica mea, preotul, al cărei duhovnic era de zeci de ani, mi-a zis că nu poate să slujească întrucât are un botez programat şi că, citez «acum şi-a găsit să moară»?"

Răspunsul Părintelui Sturzu:

Spaţiul editorial mă constrânge să răspund foarte, foarte pe scurt domnişoarei Alexandra, autoarea întrebărilor:
1) Nu există nici o legătură directă, o relaţie de genul  cauză-efect, între creşterea, după 1990, a numărului de biserici şi scăderea numărului de şcoli sau de spitale. Bisericile sunt ridicate de comunităţi, funcţie de necesităţile locale. Spre exemplu, scăderea numărului de şcoli este un efect direct al scăderii natalităţii; s-a închis o şcoală într-un sat pentru că nu au mai fost copii care să o frecventeze, nu pentru că acolo s-a ridicat o bisericuţă care să adăpostească pe cei 50-60 de credincioşi, majoritatea pensionari, care au mai rămas la ţară.
2) Pentru activităţile de natură economică, şi BOR şi alte culte plătesc aceleaşi taxe precum societăţile comerciale. Inclusiv impozitul pe profit. Dacă, însă, acel profit este direcţionat către activităţi specifice cultului, inclusiv către opera social-filantropică, atunci acesta, în anumite condiţii, nu mai este impozitat. Este o facilitate asemănătoare celei acordate ONG-urilor.
3) Proprietăţile Bisericii sunt, în majoritate covârşitoare, lăcaşurile de cult şi terenul aferent. Imobile sacre şi, ca atare, inalienabile(nu se pot vinde). Catedrala Mântuirii Neamului este o necesitate liturgică pentru un oraş cu peste 1,5 milioane de ortodocşi. Faptul că unele instituţii, precum Consiliile Judeţene dintr-o ţară cu peste 85% ortodocşi, au fost solicitate să ajute la ridicarea acestui aşezământ de interes naţional nu este un fapt ilegal sau imoral. Şi nu obligă pe nimeni la nimic, drept dovadă că multe astfel de instituţii nu au alocat nici un leu pentru catedrală. A ajuta la construcţia unei biserici de anvergura acestei catedrale este o şansă istorică. Dacă Ştefan cel Mare, voievodul nostru sfânt, calcula - vorba cuiva - câte mămăligi poate face pentru soldaţii săi cu suma alocată ridicării Mănăstirii Putna, astăzi nu mai vorbeam despre acest adevărat "Ierusalim românesc".

Pentru toate răspunsurile, faceţi click aici.