ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția a identificat mai multe persoane care au ridicat drone în zilele în care s-au desfășurat proteste din Piața Victoriei și s-a constatat că acestea nu erau nici licențiate, nici înmatriculate, fapt pentru care au fost întocmite dosare penale, anunță Agerpres.

Până în prezent au fost ridicate spre cercetare patru asemenea drone.

„Au fost depistate persoane care au ridicat în spațiul aerian drone și au fost conduse la audieri. Dronele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, în cauză întocmindu-se dosare privind infracțiuni la codul aerian. Audierile au început din momentul depistării acestora și s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile”, au declarat pentru sursa citată oficiali ai Ministerului de Interne.

Dronele care transportă echipamente foto/video, sunt consideate aeronave, și ca orice aeronavă, este obligatorie înmatricularea, respectiv luarea în evidență. Operatorii dronelor sunt obligați să dețină un certificat de identificare, asigurare, conform legii, pentru daune produse terților și autorizații privind operarea.

Potrivit Codului Aerian al României, „se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare/identificare și un certificat/autorizație de navigabilitate ori documente echivalente”.