ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul Cameliei Smicală, medicul român stabilit în Finlanda care luptă cu statul pentru a-și recupera copiii ținuți captivi în centre sociale, continuă să șocheze prin absurdul situației. Deși Mihai, unul dintre micuți, a împlinit încă din ianuarie 12 ani și are dreptul, potrivit legislației finlandeze, să decidă singur unde și cu cine va sta, el continuă să fie ținut ostatic în centru. 
 
Singura concesie făcută de autoritățile finlandeze a fost să-i dea lui Mihai un telefon mobil și să-l lase să vorbească oricând dorește, cu bunicii lui. Un reporter EVZ a vizitat-o pe Camelia Smicală în batătura casei părintești din Piatra Neamț. 
 
Mai precis, deși unul dintre copii, Mihai, a împlinit încă din ianuarie vârsta de 12 ani și are, conform legii din Finlanda, dreptul să decidă de unul singur unde și cu cine va sta, el e în continuare ținut într-un centru al statului finlandez, relatează EVZ.

Autoritățile i-au permis doar un telefon mobil cu care poate vorbi oricând cu bunicii săi.Camelia Smicală spune că autoritățile le-au permis celor doi copii să petreacă două ore acasă, pentru prima oară în ultimii trei ani.

„E prima mea victorie în lupta pe care o duc de trei ani cu autoritățile finlandeze în încercarea de a-mi recupera copiii și viața liniștită de după divorț: faptul că Mihai și Maria au fost lăsați să vină acasă, unde preț de două ore am petrecut fără a fi nevoiți să simțim în ceafă privirile supraveghetorilor de la centrul de asistență socială, care le urmăresc cu îndârjire fiecare mișcare”, a spus Camelia Smicală pentru EVZ.

Doctorița mai spune că autoritățile îi țin pe copiii săi izolați de ceilalți și nu le sunt respectate drepturile fundamentale.

„După presiunea mass-mediei care a vorbit pe larg despre ce mi se întâmplă mie și copiilor mei în Finlanda, autoritățile de acolo au lăsat-o puțin mai moale. Au început să respecte litera legii, dar doar pe hârtie. Mihai a împlinit pe 6 ianuarie, anul acesta, 12 ani, iar potrivit legii finlandeze are dreptul să aleagă singur unde și cu cine vrea să stea. El a spus răspicat în repetate rânduri că locul lui și al surorii sale este acasă, lângă mine! În pofida acestor lucruri, atât Mihai, cât și Maria, continuă să se afle în centre de plasament diferite din Finlanda. Trăiesc precum pușcăriașii, izolați de ceilalți copii, și nu le sunt respectate drepturile fundamentale”, a continuat Camelia Smicală, potrivit sursei citate.

Ea spune că totul i s-a tras de la tatăl finlandez, cel care a acuzat-o că vrea să-i „răpească” pe copii și să fugă cu ei în România.

„Nu era deloc adevărat pentru că, pe de o parte, nu aveam cum să fac asta, ei neavând încă pașaport, iar pe de alta, chiar dacă ar fi fost posibil, tot nu le-aș fi putut face micuților mei una ca asta. Ce viață ar fi fost aceea de fugar?”, mărturisește românca.

Camelia Smicală își încearcă acum șansa la CEDO, iar acolo speră ca instanța să constate că finlandezii nu-și respectă litera propriei legi. 

„Îmi este greu să cred că nu îmi vor da dreptate când este evident că finlandezii greșesc flagrant și nu respectă litera propriei legi. Copiii mei nu mai au ce să caute în centru. Ar trebui să fie deja liberi”, a tunat ea.

Toate acestea se întâmplă după ce ambasada Finlandei la București a găsit de cuviință să dea lecții Parlamentului României în ceea ce privește adoptarea unei legislații care ar afecta statul de drept.

Sâmbăta trecută, românii din Brașov, Timișoara, Botoșani, Cluj sau Neamț au ieșit în stradă pentru a cere eliberarea copiilor familiei Smicală.