ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe ÎPS Ioan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, pentru a fi noul Mitropolit al Banatului. 26 de ierarhi au votat "pentru" şi doar 19 "împotrivă".

Alegerea unui Mitropolit a fost necesară după moartea lui Nicolae Corneanu, survenită pe 29 septembrie, cu puţin înainte de împlinirea vârstei de 91 de ani.

Elefant.ro: Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Alături de Ioan Selejan, pentru scaunul Mitropoliei Banatului au mai fost propuşi PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului şi PS Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei.

În acelaşi timp, PS Ioachim Băcăuanul a fost ales Arhiepiscop al Romanului.

Biografie ÎPS Ioan Selejan:

În anul 1980, a intrat ca vietuitor la Manastirea Lainici, judetul Gorj. În anul 1986, a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990, Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990, a fost hirotonit ierodiacon la Manastirea Lainici, iar la 15 august 1990, a fost hirotonit ieromonah. Între anii 1990-1994, a fost rânduit staret al Manastirii Lainici de ÎPS Nestor Vornicescu, încredintându-i-se pastorirea sufleteasca a fratilor si calugarilor din manastire. În perioada 1980-1994, a restaurat mai multe biserici si manastiri (Tismana, Polovraci, Bucovat, Lainici, Crasna), iar cât a fost staret la Manastirea Lainici, a zidit o noua biserica, monumentala, în incinta manastirii,  si un corp de chilii. În perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei parti a bisericii si a amenajat o biblioteca, care a fost si ea pictata.


În perioada 1991-1994, a urmat în paralel doua studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice si altul în Egiptologie si Orientalistica. În anul 1994, a fost hirotesit Arhimandrit si numit Superior al Asezamintelor Românesti de la Ierusalim, de unde a fost chemat în tara pentru ocuparea functiei de episcop.


Ca un act de dreptate fata de cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru Credinta si Românism, cu înteleapta chibzuinta asupra împrejurarilor prezente si viitoare ale existentei dreptcredinciosilor ortodocsi din judetele Harghita si Covasna, Adunarea Nationala Bisericeasca, în sedinta din 11 ianuarie 1994, a hotarât înfiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei.


La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca întâistatator al nou înfiintatei Episcopii, cu sediul la Miercurea-Ciuc, pe P.C.Arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Asezamintelor Românesti de la Ierusalim si Iordan.