ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Așa ar putea fi considerată Ebola, care, pe de-o parte, provoacă victime, iar pe de alta îmbogățește marile companii farmaceutice. Nu doar giganții farmaceutici au de profitat. Ci și Statele Unite, care și-au instalat deja pușcașii marini în Liberia, afactată de virusul febrei hemoragice, dar unde se găsesc metale prețioase, petrol și diamante.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Grație stării de urgență decretată în urma temutei epidemii, dar care, în realitate, ar fi mai puțin letală decât o gripă obișnuită sezonieră, SUA s-au infipt bine în Liberia, la intersecția celor mai importante resurse ale continentului african, prin forța de acțiune AFRICOM, un comando special al forțelor armate americane, scrie site-ul italian informarexresitere.fr.

Campania lui Obama împotriva Ebola pare bine direcționată, notează jurnalistul Manlio Dinucci in cotidianul Manifesto. Pentru că Africa occidentală, ”unde Pentagonul a instalat un adevărat cartier general sub motivul oficial al luptei impotriva Ebola, este bogată în materii prime: petrol în Nigeria șiBenin, diamante în Sierra Leone și Coasta de Fildeș, fosfați în Senegal și Togo, cauciuc, aur și diamante în Liberia, aur și diamante în Guineea și Ghana, bauxită în Guineea”. De asemenea, terenurie cele mai fertile sunt destinate cultivării arborilor de cacao, anansului, arahidelor și bumbacului, toate trimise la export.

Beneficiarii acestor resurse importante nu sunt, desigur, localnicii, ci multinaționalele și elitele locale, care fac bani frumoși, precum și generalul Darryl Williams, comandantul celot 3000 de soldați americani desfășurați în zonă.

După ce occidentalii au realizat că interesele multinaționalelor lor sunt puse in pericol de revoltele din delta Nigerului, provocate de consecințele ambientale ale exploatărilor petroliere, dar și în urma creșterii influenței Chinei în regiune, Statele Unite au început să ia măsuri. Astfel încât să iși mențină propria influență în zonă. Așa s-a constituit în 2007 Africom. Sub paravanul ”operațiunilor umanitare”, African Command ”recrutează și formează în statele africane oficiali și forțe speciale locale, prin intermediul unor activități militare”.

Cea mai importantă bază pentru aceste operațiuni este Sigonella, ”unde a fost desfășurată o forță de acține a corpului pușcașilor marini”. Această forță specială ”trimite prin rotație echipe în Africa, în paticular în cea occidentală. Exact acolo unde a început acum campania lui Obama”.