ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De câțiva ani, asistăm la o promovare intensă, mai ales pe internet, a unui curent care urmărește revizuirea istoriei naționale, în sensul exacerbării influenței dacilor în etnogeneza poporului român.

Cel mai adesea, se afirmă că dacii au inventat limba latină, că romanizarea nu a existat, că primele scrieri din lume au apărut pe teritoriul României, etc. Lucrurile merg atât de departe încât se neagă chiar numele statului român, cerându-se înlocuirea acestuia cu "Dacia".

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Istoricul Mircea Dogaru, autor a numeroase cărți și lucrări istorice,  a explicat sursa apariției acestui curent dacist, afirmând că a fost inventat și susținut de forțele fostei Uniuni Sovietice. În sprijinul afirmației sale, Dogaru aduce argumentul că astfel de curente au apărut, simultan, în toate țările din Estul Europei, înainte de 1989.

Acesta e explicat, pe scurt etnogeneza poporului român.

"Nu a existat niciodată un popor roman. Roman însemna cetățean, om liber. Cine nu era roman, era sclav. Astea erau opțiunile. Cu mândrie ne-am spus în fața barbarului: Romanus sum! Adică sunt cetățean, om liber. Pe pietrele tombale scria: civis romanus, natus dacus. Ideea de romanitate se transformă în românitate prin contracția romanității orientale, moment în care apare poporul român".

Acest curent era promovat, de cercuri înalte și înainte de 1989. Mircea Dogaru explică ce au fost dacii și cum au apărut curente asemănătoare în toate țările din Estul Europei.

"În ceea ce privește dacii, le spuneam tovarășilor, pe vremuri: nu a existat niciodată un popor dac. E o aberație, e o nebunie stalinistă. Pentru că nu există un popor bănățean. Dacii sunt doar tracii din Banat. Ceilalți se numeau buri, suci, apuli, carpi, geți. De ce am ajuns la inventarea unui popor dac și trasul Daciei lui Decebal - care avea 40.000 de pași în perimetru - până la Prut? Pentru că așa a dat ordinul tovarășul Stalin. Să nu cumva să trecem cu strămoșii noștri traci până la Don, Volga și să ajungem până la izvoarele Dunării, în Nord și în Sud până-n Etolia. Dacismul a fost indus, așa cum au fost induse curente similare și în alte țări: poporul moes la bulgari, poporul raska la sârbi, poporul sarmat la polonezi, poporul magara la unguri... Fiecare își atribuie ideea că acum 50.000 de ani am inventat focul, roata, scrisul, că vorbea limba lui Eminescu, că Iisus era... Toate astea au făcut parte din pregătirea "revoluțiilor spontane" din '89, timp de 30 de ani", a spus el la o emisiune de la Estrada TV.

Acesta a mai afirmat că tracii erau strămoșii noștri și din cauza insistenței pe "daci", românii au pierdut figuri ilustre care le-au fost strămoși

"Sintezei trace i-au aparținut Spartacus, Dionisos sau Alexandru Macedon și alții, la care am renunțat pentru că ne-am izolat în numele de 'dac' și 'Dacia', adică bănățeni. Herodot a spus-o: tracii  au foarte multe nume, după locul în care trăiesc. Întâmplător, numele de dac nu-l cunoștea, dar știa cam 100. Noi toți ne numim români, dar pe spații mici ne numim și azi: bănățeni, oșeni, făgărășeni, gramoșteni, etc", a spus el.