ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să renunțe la recunoașterea „independenței” Abhaziei și Osetiei de Sud și să-și retragă trupele din Georgia. Declarația șefului NATO a făcuta joi, în timpul unei conferinte la Bruxelles, transmite Radio Chișinău, citând portatul de știri ucrainean 112Ukraina.

„Suntem îngrijorați de faptul că Rusia își adâncește relațiile cu regiunile din Georgia, Abhazia și Osetia de Sud. Cerem Rusiei să renunțe la recunoașterea acestor regiuni și să-și retragă forțele sale de pe teritoriul Georgiei”, a spus Stoltenberg.

El a adăugat că NATO va continua cooperarea cu Georgia și îi va oferi instrumente practice pentru a ajuta țara să adere la Alianța.

Moscova a recunoscut Abhazia stat independent după invazia teritoriului Georgiei, în anul 2008.

La un an de la anexarea Crimeii, Rusia a semnat un „tratat de alianță și integrare" cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, un ndocument similar fiin d semnat, un an mai devreme, și cu regiunea separatistă Abhazia.

Recent, un purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a afirmat că președintele SUA, Donald Trump, se așteaptă ca Rusia să returneze Ucrainei regiunea Crimeea și să contribuie la reducerea violențelor separatiste în regiunile est-ucrainene. „Nu vom returna teritoriul nostru. Crimeea este un teritoriu ce aparține Rusiei”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.