ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părinţilor ar trebui să li se permită să îşi ucidă copiii nou-născuţi pentru că aceştia sunt irelevanţi din punct de vedere moral, iar eliminarea lor nu este diferită de un avort, susţinea un grup de experţi medicali apropiaţi de Universitatea Oxford, potrivit unui articol din anul 2012 din publicaţia Journal of Medical Ethics. Editorul revistei medicale, profesorul de origine română Julian Savulescu, care conduce Centrul Oxford Uehiro pentru Etică Practică, a declarat atunci pentru The Telegrapf că autorii articolului au primit ameninţări cu moartea. Savulescu susţine că cei care se opun concluziei textului sunt fanatici care se opun de fapt valorilor unei societăţi liberale.

Articolul a fost scris de doi dintre colaboratorii apropiaţi ai profesorului român, Alberto Giubilini şi Francesca Minerva. Argumentul celor doi este că statutul moral al unui nou-născut este cel echivalent unui fetus în sensul în care îi lipsesc proprietăţile care să justifice atribuirea unui drept la viaţă. Mai mult, cei doi suţin că, de fapt, un bebeluş nu este o persoană, ci o potenţială persoană. Ei susţin că această metodă se poate aplica în cazul nou-născuţilor care suferă de sindromul Down, a căror creştere este „o povară” pentru familie. Totuşi, ei nu sunt de acord cu ideea că uciderea anumitor bebeluşi este mai justificată decât uciderea altora, ci doar subliniază că, din punct de vedere moral, nu există nicio diferenţă între asta şi avort, ca practică deja aplicată.

Astăzi, la mai bine de 2 ani de la publicarea acelui articol, Julian Săvulescu, "personalitate dinamică și originală a filosofiei contemporane, cu numeroase contribuții în domeniul eticii aplicate", după cum se spune pe site-ul Univ. Bucureşti, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti. "Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Julian Savulescu, Universitatea din București onorează performanţa profesională a unui filosof cu recunoaștere internațională", se mai spune în comunicatul instituţiei.

afis_julian savulescu