ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În curând, România va înstrăina şi ultimul lucru pe care-l poate: pământul. Conform unei informaţii a Digi 24, străinii au cumpărat deja jumătate din terenurile agricole din ţara noastră.

Membrii asociaţiei Eco Ruralis afirmă că pământul românesc are două calităţi majore: este bun şi este ieftin. Numai Italia are 200.000 de companii agricole înregistrate în România. Companiile din paradisurile fiscale nu lipsesc nici ele.
"Sunt companii din Belize, din paradisul fiscal, care investesc la noi, companii din Austria, aproape fiecare ţară din Europa de Vest are o companie care a investit în pământ românesc. Italienii au vreo 200.000 de companii agricole înregistrate în România”, afirmă Szőcs-Boruss Miklós-Attila, coordonatul Eco Ruralis.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, editie integrală, necenzurată - comanda online

CITEŞTE ŞI Acuzat că a expropriat abuziv țăranii și a mituit magistrații pentru a scăpa de procese, un austriac a ACUMULAT 21.000 de hectare de pământ și o avere imensă în România

Investitorii vin în România şi profitând de sărăcia proprietarilor, cumpără parcelă după parcelă, le comasează şi apoi vând întreaga suprafaţă la preţuri mult mai mari, profiturile fiind maxime. Mai mult, producţia de pe aceste terenuri nu ajunge în România, ci la export.

După ce le cumpără, străinii arendează terenurile tot românilor care le lucrează. Fenomenul acaparării de teren a ajuns la cote alarmante, în România, dar nu numai. Astfel, s-a ajuns ca mai mult de 50% din suprafaţa agricolă din Europa să se afle în mâinile a doar 3% dintre proprietarii de pământ.

"Analizând subvenţiile din 2013 observăm că 1% din agroindustriaşi primesc 50% de subvenţii europene în România. Este alarmant gradul de comasare a subvenţiilor”, spune Szőcs-Boruss Miklós-Attila.