ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Masacrul de la Fântâna Albă va fi comemorat la Rădăuți, în data de 2 aprilie, de către Comisia din Senat a românilor de pretutindeni. După acest moment, participanţii vor merge în Ucraina, unde vor depune coroane de flori la monumentul ridicat în memoria victimelor, potrivit declarației senatorului de Suceava Gheorghe Flutur, citată de Mediafax.

De asemenea, tot în 2 aprilie, la Biblioteca din Rădăuţi va fi organizată o manifestare în memoria celor ucişi în 1 aprilie 1941 în pădurea Varniţa şi că, ulterior, vor fi depuse coroane de flori la monumentul aflat în regiunea Cernăuţi, în locul unde s-a produs masacrul.

La aceste manifestări vor lua parte consulul general al Ucrainei la Suceava, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor din regiunea Cernăuţi.

Autoritățile sovietice au asasinat, la 1 aprilie 1941, aproximativ 3.000 de români care încercau să se refugieze în România, din cauza represaliilor rușilor. Asasinatele au avut loc la 3 kilometri de granița cu România, într-o poiană din Pădurea Varnița, iar victimele au fost înhumate în 5 gropi comune, unii oamenii fiind încă în viață. Localnicii susțin că, timp de două zile, pământul s-a mișcat, întrucât supraviețuitorii masacrului încercau să iasă la suprafață.

Groaznicele evenimente au fost relatate de unii dintre puținii supraviețuitori, Gheorghe Mihailiuc (născut în 1925), în cartea ”Dincolo de cuvintele rostite”, publicată în 2004.

O listă parțială a victimelor identificate ulterior:

Din comuna Carapciu: Vasile, Gheorghe și Cosma Opaiț, Gheorghe, Vasile și Cosma Tovarnițchi, Nicolae Corduban.
Din satul Cupca: Ioan Belmega, Ioan Gaza, Mihai Țugui, Arcadie Plevan.
Din satul Dimca (Trestiana): Petre Jianu a lui Ion, Vasile și Petre Cimbru, Nicolae Drevariuc.
Din comuna Suceveni: Dragoș Bostan, Constantin Sucevean, Titiana Lipăștean, Gheorghe Sidoreac.
Din comuna Iordănești: Nicolae Halac a lui Simion, Ion Halac a lui Dumitru, Dumitru Halac a lui Grigore, Dumitru Opaiț a lui Mihai, Constantin Molnar.
Din comuna Pătrăuții de Jos: Zaharia Boiciu, Ana Feodoran a lui Simion, Gheorghe Feodoran a lui Gheorghe, Teodor Feodoran a lui Gheorghe, Maftei Gavriliuc, Ion Pătrăuceanu a lui Ilie, Ștefan Pavel a lui Petru, Rafila Pojoga.
Din Pătrăuții de Sus: Constantin Ciucureanu, Arcadie Ursuleanu, Gheorghe Moțoc.