ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova examinează posibilitatea de a simplifica procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Transnistria, a declarat președintele comisiei pentru politică externă din Consiliul Federației (camera superioară a Parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, preluat de Radio Chișinău.

„Lucrăm serios în prezent asupra acestei probleme, la cererea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Sperăm că în cel mai apropiat timp vom face pași mari înainte în acest sens”, a subliniat Kosaciov.

Legislația rusă nu permite dubla cetățenie, dar asta nu împiedică autoritățile de la Moscova să acorde cetățenie rusă așa-zișilor conaționali din statele post-sovietice, care susțin politica revizionistă a Kremlinului, comentează Radio Chișinău. O bună parte a locuitorilor din Transnistria, numărul cărora este însă greu de confirmat prin statistici oficiale, dețin atât cetățenia Republicii Moldova, cât și pe cea a autoproclamatei republici moldovenești nistrene.

În acest context, pretinsul președinte al legislativului regional de la Tiraspol, Aleksandr Șcerba a declarat că Transnistria ar fi parte integrantă a „lumii ruse”, pe teritoriul regiunii controlate de administrația separatistă de la Tiraspol locuind în prezent 213 mii de cetățeni ai Rusiei. Dar, așa cum numărul total al locuitorilor este de peste o jumătate de milion, „avem încă multe sarcini de rezolvat”, a adăugat șeful așa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol.