ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Artistul Mircea Cantor, stabilit în Franța, a "reparat" un lucru extrem de important: Atelierul Brancusi din Paris a devenit Atelierul Brâncuși.

Informația a fost publicată de Lucian Lipovan, redactor la Sport.ro. Mircea Cantor a organizat o expoziție la Atelierul Brâncuși - „Partea nevăzută a infinitului” - o poveste despre modul în care Brâncuși a fost folosit de-a lungul anilor de diverse regimuri și cum a fost manipulată imaginea lui în perioada comunistă. Expoziția face parte dintr-un program amplu al Centrului Pompidou, denumit „Politica artei”.

Expoziția lui Mircea Cantor îi adaugă peste 100 de fotografii, diverse obiecte ca timbre, bancnote, miniaturi, obținute în 17 ani de documentare a subiectului.

Mircea Cantor a obținut aprobarea de la Centrul Pompidou de a adăuga diacritice la Brâncuși, temporar, până în 2017.

Unul dintre cei mai cunoscuți artiști români contemporani, Mircea Cantor este laureat al Premiului Marcel Duchamp (2011) și al Premiului Fondation d'Entreprise Ricard (2004), lucrările sale fiind expuse în cele mai cunoscute muzee de artă modernă și contemporană din lume. Artistul are 39 de ani și locuiește în Paris, împreună cu familia. A studiat la Facultatea de Arte de la Cluj. A fondat, în 1999, alături de artiștii Gabriela Vanga, Ciprian Mureșan și Nicolae Baciu, revista de artă „Version", un punct de plecare pentru Școala de la Cluj. În anul al doilea de facultate a plecat la Paris, fiind remarcat de un profesor francez venit în România. A avut expoziții personale în instituții precum: Philadelphia Museum of Art, Museum of Modern Art (SUA), Kunsthaus (Zürich), Le Crédac (lângă Paris), MACRO (Roma). Și-a expus lucrările în Bienala de la Berlin, în cea de la São Paulo, în Yokohama Triennale (2011).