ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O întrebare la ceas de sărbatoare pentru Profesorul Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Sociologie al Academiei Române, fost membru al Adunării Naționale Bisericești:

Victor Roncea: Arhidiaconul Mihail Bucă împlinește o vârstă frumoasă, pe care o putem considera un prag de viață. Ce ați spune despre cel ce este protopsaltul Catedralei Naționale?

Prof. Ilie Badescu: Mai întâi aș spune că aceasta este vârsta florală în înțelesul davidic al acestei metafore (zilele lui ca floarea câmpului, așa va înflori”, ne spune versetul 15 al Psalmului 102), o vârstă pe care o atingem toți dar nu tuturora li se poate adăuga versetul 18 din cunoscutul Psalm: „Și dreptatea Lui spre fiii fiilor. Spre cei ce păzesc așezământul de lege al Lui”. Acestora le este dăruit, prin dreptatea lui Dumnezeu, darul înmulțirii talantului. Grădina cea preafrumoasă a lui Dumnezeu pentru ei nu se va vesteji, va rămâne frumoasă, fiindcă așa este minunea de dar a corului psaltic, Tronos, Pr Arhideacon Mihail i-a dăruit Dumnezeu puterea de a readuce la viață genuri și specii ale unei arte muzicale nemuritoare, care au dat strălucire tărâmului imnologic al Sf Efrem Sirul, ori genului acatist, troparului, dar și colindelor psaltice mai vechi decât vechimea vremii, imnului elegiac închinat Sf Voevod Ștefan cel Mare ori lui Avram Iancu sau Sfinților Martiri mărturisitori Brâncoveni?!. Acesta este un tărâm muzical pe care ni l-a descoperit protopsaltul Mihail Bucă. Marele psihosociolog C Rădulescu Motru făcea distincția dintre oamenii populari și oamenii însemnați. Primii sunt ridicați la vedere de valul unor emoții ale mulțimii și se sting odată cu acele emoții. Oamenii însemnați sunt cei care ridică ei mulțimile pentru că au fost chemați de Dumnezeu și înzestrați de Dumnezeu cu o asemenea putere. E suficient sa ascultăm în transfigurare corală evocarea imnică a plecării in nemurire a Marelui Stefan Vodă cel Sfânt pentru a ne ridica sufletul, a ne ridica la propriu în picioare, cutremurați de durere și alarmă când ascultăm aceste versuri: „Mii de clopote dau veste// Ștefan Vodă al Moldovei// Ștefan Vodă nu mai este// Plânge dealul, plânge valea// Plâng pădurile bătrâne// Și poporu-n hohot plânge// cui ne lași pe noi Stăpâne// Eu vă las în grija mare// A lui Dumnezeu cel sfânt// Să stați strajă la hotare// să păziți acest pământ … Toți copiii României// sunt din neamul lui Traian// și în fiecare suflet// se mai naște un Ștefan // …Mii de clopote dau veste// Ștefan Vodă al Moldovei// Ștefan Vodă mai trăiește”. Funcția Corului psaltic Tronos este opera minunată a Pr. Arhidiacon Mihail Bucă și cuvintele mele sunt nevrednice să pot spune cât de mult datorăm talentului său, dar aș voi sa fiu vrednic a-i spune: „La mulți ani, dragă maestre, Mihail Bucă!”. Dumnezeu ocrotitorul a toată creația și a tot rodul să ocrotească făptura nobilă a protopsaltului Mihail Bucă, cu zile frumoase în mijlocul minunatei sale familii fără de care opera sa corală ar fi rămas o tulburătoare promisiune. Pentru mine, Părintele Arhidiacon Mihail Bucă este floare de rod înrudită cu tainica floare a marilor poeți ai României.

Ne alăturăm din toată inima acestei urari de La Mulți Ani adresată Părintelui Mihail Bucă, în-cântătorul protopsalt patriarhal al zilelor noastre, ale carui cântări minunate împreună cu Grupul Tronos le puteți găsi pe YouTube, AICI. Pentru Credință și Mântuire, La Mulți Ani, Să Trăiți, Părinte Mihail!

Parintele Mihail Buca in ziarul Lumina: „Când sunt în strană, îmi imaginez că sunt, undeva, pe norii cerului și cânt"

Prof. Ilie Badescu in ziarul Lumina: „Crizele sunt cea mai nemiloasă oglindă individuală și colectivă”

TRONOS - Avem o țară: