ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cadru surprins în noaptea Învierii. Sunt tineri, mulți tineri. Acest detaliu este semnificativ pentru că imaginea a fost surprinsă la Patriarhie.

Adică locul unde sălășluiește, dacă ar fi să ne luăm după mass-media, cel mai mare căpcăun al banului public, "diavolul" în persoană, adică Patriarhul Daniel.

Interesant este că fotografia am văzut-o a doua zi de Paști, după ce remarcasem un număr neobișnuit de mare de oameni care au participat la slujba de Înviere. Până la sfârșit, nu după "luarea luminii".

Apoi am cercetat puțin și am observat că același fenomen s-a petrecut în toate marile orașe, dar și în localități mai mici, precum Buzău, Hunedoara sau Focșani. Or mai fi fost și altele, nu știu.

Cert este că atacurile deșănțate și imorale la adresa Bisericii au scos la iveală schimbul de generații petrecut pe tăcute în rândul credincioșilor: vremea băbuței semi-catehizată, care amestecă rânduiala creștină cu superstiția păgână, s-a terminat. Cu tot respectul pentru băbuța lui Țuțea, un astfel de model nu poate să mai aducă rod.

Creșterea masivă a numărului de tineri ortodocși, implicați, s-a văzut și în timpul recentei campanii pentru ora de religie. Pentru cine a avut ochi de văzut, s-a putut observa că mulți dintre părinții implicați în favoarea orei de religie au vârsta între 30 și 40 de ani. Intrați pe pagina de Facebook a APOR dacă nu mă credeți.

Manipulatorii de serviciu, atât din presă cât și din societate, sunt combătuți pe Facebook, eficient și elegant. Și asta n-o pot face băbuțele, ci tineri educați, catehizați și conștienți de cine sunt și în numele Cui luptă. Putea cineva să-i "plătească" pe Vlad Miriță, Liana Stanciu sau George Ogăraru, oameni tineri de succes și de calitate, să facă "reclamă" Bisericii?

Dar acestea sunt vârfurile. Baza sunt miile de tineri care merg la conferințele organizate peste tot în țară, pe teme variind de la avort la sfinții închisorilor. Bate vântul schimbării, mai bine zis al întoarcerii la normalitate, după noaptea de aproape 60 de ani. Până și nemții anti-ortodocși de la Friedrich-Ebert-Stiftung au remarcat, scrâșnind din dinți, acest adevăr.

Și totuși, de unde această diferență între realitate și portretizarea negativă din mass-media? Politica Bisericii este simplă: vino și vezi. Convinge-te singur. Când vezi că într-o sâmbătă, zeci de amărâți își iau singura masă din pachetele distribuite în biserici, binecuvântându-i pe credincioși și pe preoți, cum să mai crezi ediția românească a cotidianului Pravda? Cum să-i mai crezi pe Toma Pătrașcu & co, când vezi că un cuplu îi cere unui popă 1 leu, dar acesta le oferă o nuntă și o familie?

Cum să mai acuzi Biserica pentru închiderea școlilor, când tinerii văd că majoritatea celor de vârsta lor nu are copii?

Totuși, în ciuda acestor semnale evidente, ierarhia BOR ar greși dacă ar cădea într-un triumfalism păgubos. La sate și orașe mici,  foste mono-industriale, situația este dramatică. Dacă nu sunt depopulate, tinerii care au rămas acolo se învârt între vicii și sărăcie. Pentru a-i ridica din această stare este nevoie de un efort conjugat al Bisericii, prin preoți misionari dăruiți,  și al statului, care să stimuleze economic acele zone. Din păcate însă, statul român nu-și mai aparține, iar stăpânul nu are nevoie de tineri independenți economic, ci de materie primă pentru munca necalificată din Occident și de carne de tun pentru a se folosi în caz de război.

De-asemenea, programele Radio și TV Trinitas ar putea suferi un upgrade în modul în care înțeleg să seteze și să abordeze agenda zilei, la modul pro-activ, nu re-activ.

Mai cred că numărul celor care se vor declara atei sau agnostici va crește în următorii ani, dar nu suficient de mult încât să poată scoate credința din viața publică și privată a românilor. Marea bătălie se va da pe impunerea homosexualității ca normă. Acolo se concentrează fondurile și know-how-ul ce vin din Occident, urmând ca toți cei care se opun legalizării căsătoriilor uni-sex să fie linșați, după modelul Mihaelei Rădulescu. Dar sunt convins că în România nu vor reuși ceea ce au făcut în alte țări și sunt pe punctul de a face în SUA.

Fotografia de mai sus o demonstrează. Engels a avut dreptate: românii sunt un popor de contrarevoluționari.