ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii din Comisia Juridică au adoptat, luni seară, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege de adoptare a OUG nr. 14/2017 pentru abrogarea OUG nr. 13/2017, informează Agerpres.

„Au fost două amendamente admise și două respinse. OUG 14 propunem să fie adoptată cu două amendamente provenite de la Comisia pentru constituționalitate în sensul în care, pe rațiuni pur tehnice, de precizare normativă, s-au făcut câteva modificări la text. O modificare la art. 25, alin. 5 și la art. 215 indice 1. E vorba de detalii tehnice, nici nu cred că ar trebui să intrăm foarte mult în amănunt. E vorba de corelarea unor texte normative", a declarat Șerban Nicolae, președintele Comisiei.

Comisia Juridică și-a însușit amendamentul formulat de senatorii Ionuț Sibinescu și George Dircă pentru punerea în acord a dispoziției articolului 25, alin. 1 din Codul de procedură penală cu decizia Curții Constituționale nr. 586/2016.

„În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16, alin. 1, lit. b) teza întâi, lit. e), f) — cu excepția prescripției, i) și j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum și în cazul prevăzut de art. 486, alin. 2, instanța lasă nesoluționată acțiunea civilă", se arată în amendamentul adoptat cu unanimitate de voturi în Comisia Juridică.  

În ordonanța de urgență numărul 14, care a fost adoptată de Guvern în ședința de duminică, se precizează că OUG nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial din 1 februarie, se abrogă. Potrivit noului act normativ, în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanță, dacă se mențin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depășească 60 de zile.