ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Orientul Mijlociu este în pragul unei implozii, cu războiul dus de peste 20 de zile de armata israeliană în Fâșia Gaza, luptele sângeroase de peste doi ani, din Siria, și Irakul stăpânit de jihadiștii Statul Islamic pentru Irak și Levant. Pe lista țărilor în care instabilitatea este o dominantă se adaugă și Libia, la trei ani de la uciderea colonelului Muammar Gaddafi.

De aproape o lună, violențele din Libia sunt de neoprit, în condițiile în care autoritățile libiene sunt incapabile să stăpânească zecile de miliții rivale care fac legea în această țară după căderea regimului Gaddafi, în 2011. Asta i-a făcut pe o serie de comentatori să vorbească de o ”somalizare” a țării. Unii spun că este un blestem al lui Gaddafi, care, în 2011, după ce Franța, susținută de NATO, a decis să inntervină în Libia, pentru a sprijini combatanții care doreau prăbușirea regimului colonelului libian, avertiza că acest stat va muri odată cu el.

Gaddafi știa foarte bine ce spune, iar realitatea îi dă dreptate. Fostul lider libian, care a condus țara cu mână de fier, spunea că acest stat este format dintr-o populație eterogenă, unde funcționează tribalitatea, iar riscul terorismului este unul maxim.

Care pe care

După ce rebelii libieni, cu ajutorul Occidentului, l-au înlăturat de la putere pe Gaddafi (moartea sa fiind orchestrată, după cum susțin tot mai multe voci chiar de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, care a primit milioane de euro de la colonelul libian pentru campania din 2007) actuala situație explozivă ar fi fost provocată de instabilitatea politică și de extinderea rețelei jihadiste, capabilă să preia controlul în multe zone.

Cele mai violente confruntări din ultima perioadă au izbucnit la Tripoli, la începutul lunii trecute, în urma unui atac comis de o grupare armată alcătuită din combatanţi islamişti şi foşti rebeli din oraşul Misrata (la 200 kilometri est de Tripoli), care au vrut să-i alunge de la aeroport pe foştii rebeli din Zenten, vechi camarazi de arme. Consideraţi drept aripa armată a mişcării liberale, milițiile din Zenten controlează, încă de la căderea regimului Gaddafi, aeroportul din Tripoli şi o serie de obiective militare şi civile din sudul capitalei.

Foştii rebeli din Zenten sunt acuzaţi de rivali că au printre ei combatanţi şi ofiţeri din cadrul armatei lui Gaddafi, care ar fi participat la reprimarea revoltei din 2011.

Violențele din ultimele săptămâni au lăsat în urmă peste 200 de morți și 400 de răniți, iar situația este explozivă. Cartierul general al forțelor speciale din Benghazi, din estul Libiei, a căzut deja în mâinile grupării extremiste islamice ”Consiliul Shurei revoluționarilor din Benghazi”, o alianță de grupări jihadiste locale, printre care se numără și Ansar al-Sharia.

Lupte pentru controlul politic și al petrolului

Ca și cum nu erau suficiente luptele între diversele miliții, în special în zona Tripoli, Libia este măcinată și de confruntările dintre armata generalului Khalifa Haftar și jihadiști, având ca vârf de lance gruparea Ansar al-Sharia, în estul țării, la Bengazi și Darna.

Bătălia se dă atât pentru controlul zăcămintelor petroliere, cât și pentru cel politic al țării. Anasar al-Sharia este considerată de Washington responsabilă de atacul comis în toamna lui 2012, la Consulatul SUA din Benghazi, în care au murit mai mulți americani, inclusiv consulul SUA la Bengahzi.

Observatorii țin să semnaleze și asemănarea evenimentelor din Libia și Irak. Este posibil, spun ei, ca Ansar al-Sharia să proclame, așa cum a făcut gruparea jihadistă Statul Islamic din Irak și Levant (SIIL), în Irak, crearea unui califat islamic.

Bumerang împotriva SUA

Conflictul din Libia a determinat cancelariile occidentale să își retragă personalul diplomatic și să-și repatrieze cetățenii aflați zilnic sub amenințarea bombelor. Personalului ONU, care a decis că nu mai e de stat în Libia, i s-au adăugat, în ritm rapid, pe rând, oamenii din Ambasadele SUA, Marii Britanii, Canadei, Turciei, Germaniei. Pe punctul de a-și evacua personalul Ambasadei se află și Franța.

Unul dintre analiștii politici ai Orientului, rusul Viaceslav Matuzov, a afirmat pentru Ria Novosti că ”grupările islamiste care luptă acum în divrese orașe și regiuni au beneficiat în timpul revoltei contra lui Gaddafi de o susținere diversificată a Washington-ului. Acum, americanii încep să fie conștienți de faptul că aceia pe care i-au sprijinit într-o vreme pot întoarce armele împotriva lor.”