ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Polonez de Externe l-a somat pe ambasadorul SUA, Stephen Mull, să protesteze şi să obţină scuze din partea FBI, după ce şeful acestei instituţii a sugerat că polonezii au fost complicii nemţilor în holocaust.

Ambasadorul a discutat cu adjunctul ministrului de externe, Leszek Soczewica, şi a spus că-i va contacta urgent pe cei de la FBI şi de la Washington asupra problemei. Mull a spus că afirmaţiile şefului FBI nu reprezintă viziunea administraţiei americane, informează The Guardian.

CITEŞTE ŞI Președintele Cehiei l-a pus la punct pe ambasadorul SUA de la Praga și i-a ÎNCHIS ușa reședinței sale. Afirmații de neconceput pentru politicienii români

James Comey, directorul FBI, a scris un articol în Washington Post, despre nevoia de a educa oamenii în ceea ce priveşte holocaustul.

"În mintea lor, criminalii şi complicii Germaniei, Poloniei, Ungariei şi ale atâtor altor ţări, n-au făcut nimic rău. S-au convins singuri că au făcut ceea ce trebuiau să facă", a scris şeful FBI în Washington Post.

Cuvintele oficialului american au stârnit o furtună în Polonia, politicienii întrecându-se în a condamna reacţia americană.

"Celor care sunt incapabili să prezinte adevărul istoric într-o manieră onestă, vreau să le spun că Polonia nu a fost un criminal, ci o victimă a celui de-al doilea război mondial", a spus premierul Ewa Kopacz.

Ewa Kopacz nu este la prima declaraţie curajoasă.În 2009, ea a cerut public companiilor farmaceutice să prezinte avantajele vaccinului contra gripei porcine şi a solicitat ca acestea să-şi asume răspunderea pentru efectele secundare. Ea a solicitat Guvernului Poloniei să nu cumpere vaccinul împotriva gripei porcine, până nu va fi testat complet. Guvernul a refuzat să cumpere vaccinul. În acelaşi timp, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii de la acea vreme,  Adrian Streinu-Cercel, cerea importul de vaccinuri pentru a face faţă "epidemiei".

Tomas Nalecz, consilier al preşedintelui Bronislaw Komorowski, l-a făcut "dobitoc" pe şeful FBI, în direct la televiziunea TVN 24.

Totuşi, acesta a menţionat că "stupizenia unui oficial nu va şterge prietenia dintre Polonia şi Statele Unite".