ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suntem o mare familie chiar dacă unii dintre noi au ales sau au fost siliți să plece departe.

Am simțit-o vara trecută când m-am nimerit în Anglia fără cazare. Și intrând noi într-un parc imens de case mobile, la recepție am fost întâmpinați de un „bună seara” în cel mai moldovenesc accent posibil. Nea Petrică din Focșani ne-a povestit pe îndelete în noaptea aceea aventura exodului său în Anglia, despre cât de greu era înainte pentru români, despre familia lui, despre casa goală de la Focșani. Ne-a dat zona cea mai frumoasă din camping, asigurându-ne că va verifica personal peste noapte ca totul să fie în regulă.

Acum o lună m-am trezit seara cu un telefon de la nea Petrică. Cu voce cuminte m-a întrebat ce mai facem, dacă suntem bine. L-am simțit ca și cum ar fi fost în fața mea. A fost un telefon ca cele pe care le dădeau rudele de la munte pe timpuri, când se potoleau treburile gospodăriei toamna târziu. Un fel de „suntem aici, nu v-am uitat”.

Nea Petrică este un om realizat în Anglia. Dar va reveni în România, eu asta am înțeles în seara aceea. Alți români nu se vor mai întoarce. Dar la Clermont-Ferrand, Como sau Namour, la Veneția sau Nurnberg românii vor fi astăzi împreună, bucăți de Românie unite în același duh de sărbătoare.

La mulți ani buni România, la mulți ani dragi români!