ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu câteva luni, un articol despre modul în care marile branduri de haine din lume produc hainele în Cambodgia era la mare căutare.

Ei bine, România nu e chiar atât de departe de ceea ce se întâmplă în Asia. Profitând de legislaţia favorabilă, companiile din străinătate fac profituri colosale în România, plătind salarii extrem de mici. Conform Business Magazin, aproape 140.00 de români muncesc pentru randuri internaţionale precum Zara, H&M, Max Mara sau Moncler, ceea ce face din croitorie a 10-a meserie din ţară. Producătorii de textile au ajuns în topul celor mai mari trei angajatori locali în 11 judeţe din România. Din păcate, este şi una extrem de prost plătită.

"Pe noi ne ajută faptul că tot mai multe fabrici din alte domenii se închid, însă observăm că tot mai mulţi tineri preferă să emigreze“, spune Nicolas Georghiades, directorul operaţional al Alison Hayes, una dintre aceste firme.

În producţia de haine salariul mediu la nivel naţional este 230 de euro, cu 35% sub media naţională, şi de 4-5 ori mai mic decât salariile pe care le primesc românii pe pieţele vestice pentru joburi nespecializate.

Grupul spaniol Inditex (proprietarul Zara), cel mai mare retailer de modă din lume cu afa­ceri anuale de 16 mld. euro, lucrează în Ro­mâ­nia cu circa 100 de fabrici, furnizorii români re­pre­zentând 25% din totalul furnizorilor de la nivel de UE, scrie zf.ro

„În fostele state comuniste a devenit evident că salariile mici (uneori de sub 150 de euro), ritmul accelerat de îmbătrânire al populaţiei, precum şi contractele de muncă ce nu oferă asigurare de sănătate sau contribuţii la sistemul de pensii vor conduce la o creştere a numărului de oameni care vor trăi în sărăcie. Femeile tinere şi cu studii superioare emigrează din state precum România, Bulgaria sau Macedonia, astfel că cetăţenii care rămân sunt cei săraci“, potrivit unui raport Clean Clothes Campaign din 2014. Raportul organizaţiei mai arată că angajaţii din industria textilă din mai multe state din Europa de Est, precum România, Bulgaria, Macedonia sau Georgia, trăiesc sub limita sărăciei, ei fiind plătiţi cu salarii care reprezintă mai puţin de o cincime din necesarul lunar.