ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând de luni, Rusia a interzis importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase", agenţia federală rusă Rospotrebnadzor explicând că producătorii din Republica Moldova au încălcat legea cu privire la protecţia consumatorilor şi au fost descoperite "inclusiv nereguli legate de standardele de marcaj şi de identificare a producţiei, dar şi încălcări privind masa netă indicată pe ambalaj", relatează Jurnal de Chişinău, în pagina electronică.

Conform autorităţilor de la Chişinău, decizia de a impune aceste embargouri este generată de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor în domeniu să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic care vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri.

Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a descoperit prezenţa unei "insecte periculoase şi dăunătoare", Moscova limitând anterior importurile de carne şi amenințând cu impunerea taxelor vamale pentru produsele moldoveneşti.

Agenţia Federală rusă de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară Rosselhoznadzor a precizat că fructele din Republica Moldova au fost interzise pe piaţa din Rusia după ce a fost descoperită prezenţa unei "insecte periculoase şi dăunătare: molia orientală", detectată în unele dintre produsele livrate de Chişinău, interdicţia aplicându-se pentru mere, pere, gutui, caise, vişine, cireşe, piersici, nectarine şi prune.

De asemenea, Ministerul rus al Economiei a anunţat că a pregătit un proiect de decizie care propune impunerea taxelor vamale pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume şi cereale, măsura intervenind în pofida faptului că Republica Moldova, alături de Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan, face parte din zona de comerţ liber din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). Până acum, în cadrul acordurilor bilaterale, dar şi a celor semnate sub egida Comunităţii Statelor Independente, produsele moldoveneşti exportate în Federaţia Rusă erau scutite de taxe vamale, însă Republica Moldova a semnat în iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat că va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordul afectează economia rusă, Rusia fiind acuzată în mai multe rânduri că foloseşte "arma economică" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.