ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă din Ucraina a hotărât introducerea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare ( al III-lea) în Calendarul bisericesc, cu dată de prăznuire pe 2/15 iulie. Hotărârea a fost luată pe 16 septembrie, la adunarea Sfântului Sinod, informează Doxologia.

Chiar dacă toţi sfinţii unei Biserici Ortodoxe autocefale locale sunt prăznuiţi în toată Biserica Ortodoxă Universală, introducerea explicită a unui sfânt de neam străin în calendar înseamnă o popularizare a acelui sfânt în acel teritoriu.

Biserica Ortodoxă din Ucraineana este sub juridisdicţia Patriarhiei Moscovei, iar Întâistătătorul acesteia este Mitropolitul Onufrie al Kievului şi al Întregii Ucraine. În Ucraina mai există şi o facţiune condusă de Filaret, care se autointitulează Biserica Ortodoxă Ucraineană, dar care nu este recunoscută de celelalte Biserici Ortodoxe.

În componenţa Ucrainei există şi teritorii româneşti, mai precis Bucovina de Nord, Herţa şi Bugeacul, locuite de aproximativ 400.000 de etnici români. Aceste teritorii au intrat în componenţa URSS şi a apoi a Ucrainei ca urmare a tratatului Ribbentrop-Molotov semnat între Germania nazistă şi URSS.