ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României a respins, joi, cu majoritate de voturi, ca devenită „inadmisibilă”, sesizarea Avocatului Poporului cu privire la ordonanța de urgență referitoare la modificarea Codurilor penale.

''Am fost sesizați de către Avocatul Poporului cu privire la constituționalitatea OUG 13. În asemenea cauze, noi verificăm prima dată legalitatea sesizării și în al doilea rând verificăm admisibilitatea cererii. Verificând legalitatea sesizării, am constatat că Avocatul Poporului era îndreptățit să ne sesizeze referindu-se la o ordonanță care era în vigoare. În ceea ce privește admisibilitatea cererii, noi verificăm constituționalitatea legilor și ordonanțelor în vigoare. Ordonanța 13 a fost abrogată, e adevărat că a fost abrogată după sesizarea Avocatului Poporului și, din acest punct de vedere, noi nu putem constata admisibilitatea sesizării dacă ordonanța a întrunit condițiile extraordinare de oportunitate, nici pe fond, nici pe modalitatea extrinsecă de control. În aceste condiții, cu majoritate de voturi, am luat decizia respingerii sesizării, ca devenită inadmisibilă. Am zis ca 'devenită inadmisibilă', pentru că abrogarea a intervenit după sesizarea noastră", a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanței de urgență a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracțiuni fusese înregistrată vineri, 3 februarie, la CCR.

În sesizare se specifica faptul că nu se justifică urgența, că modul în care a fost redactată introduce noi elemente de imprevizibilitate și că definiția abuzului în serviciu nu este formulată corespunzător.