ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi, 12 februarie, pe Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepisopul Antiohiei și  ocrotitorul comunității surzilor din România.

Sfântul Ierarh Meletie s-a născut în Armenia din părinți creștini. Pentru viața lui aleasă, a fost hirotonit, împotriva voii sale, Episcop în Sevastia Armeniei. Nu după mult timp, a fost mutat Episcop al Veriei, în Siria. Arhiepiscop al Antiohiei a ajuns în timpul luptelor dintre ortodocși și arieni, după ce scaunul Antiohiei fusese ocupat de un șir întreg de episcopi arieni.

Lupta lui pentru întărirea credinței ortodoxe împotriva arienilor a aprins mânia acestora, care, la numai o lună de la înscăunare, au uneltit pe lângă împăratul Constanțiu (337-361) să fie surghiunit în Armenia. Meletie a revenit în scaun în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363), dar a fost surghiunit a doua oară de împărat, care dorea reînvierea păgânismului. Al treilea surghiun a fost în timpul împăratului arian Valens, după ce revenise în scaun în timpul dreptcredinciosului împărat Iovian (363-364). S-a întors abia în anul 378, sub domnia împăratului ortodox Grațian (367-383), când a osândit toate ereziile vremii într-un sinod ținut în anul 379. A condus cu înțelepciune și al doilea Sinod Ecumenic (381, Constantinopol).

A plecat la Domnul în timpul sinodului, fiind numărat cu sfinții.

„Sfântul Ierarh Meletie, în momentul în care a propovăduit deoființialitatea Fiului cu Tatăl, unul dintre diaconi, fiind arian, i-a pus mâna la gură pentru a nu mai propovădui. Atunci el a ridicat trei degete în sus, arătând Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi, iar apoi coborându-le și ridicând degetul mare în sus a arătat că Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi sunt un Singur Dumnezeu, semn care în limbajul mimico-gestual este materializat, liturgic vorbind, când rostim cuvântul „Doamne". Astfel, Sfântul Ierarh Meletie este considerat un propovăduitor prin semne și a fost ales ocrotitor al comunității surzilor din București”, a spus preotul de caritate Ilie Mirel, al comunității surzilor din București pentru Ziarul Lumina.

Ascultați și cântați Troparul Sfântului Ierarh Meletie! VIDEO: