ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 20:45 Câteva mii de susținători ai primarului ales al Capitalei, Andrei Năstase, au protestat în această seară la Primărie față de decizia de invalidare a alegerilor locale de la Chișinău. De la primărie protestatarii au mers în marș până la sediul Partidului Democrat, aflat la guvernare, pe care îl consideră responsabil de situația din Republica Moldova. La această oră protestatarii se află în Piața Marii Adunări Naționale, transmite Radio Chișinău.

Andrei Năstase a declarat în timpul protestului că decizia instanței care nu a confirmat legalitatea alegerilor este una politică și arbitrară. 
 
 
Știrea inițială

Judecătoria Chișinău a anulat, marți seară, scrutinul organizat pe 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova, câștigat de Andrei Năstase. Se întâmplă la două săptămâni și două zile după ce acesta a fost ales primar al Chișinăului cu 52,57% din voturi. 

 
Deși imediat după afișarea rezultatelor alegerilor turului doi de scrutin, contracandidatul său Ion Ceban a declarat că recunoaște legalitatea alegerilor, socialiștii au cerut instanței să declare nule alegerile locale anticipate, argumentând că Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr (centru-dreapta), a organizat acțiuni electorale în ziua celui de-al doilea tur de scrutin. CSJ a dat dreptate socialiștilor și a constatat că, prin mesajele sale video din 3 iunie, Andrei Năstase a făcut „agitație electorală”.
 
Năstase și-a îndemnat susținătorii, inclusiv pe cei care au protestat până la sfârșitul ședinței în fața Judecătoriei Chișinău, să reacționeze calm. Acesta a declarat că avocatul său va contesta astăzi hotărârea la Curtea de Apel, iar dacă instanța ierarhic superioară nu va valida mandatul, urmează a fi organizate proteste de amploare. ”.„Pentru mafie, nu contează votul cetățenilor. Este o decizie arbitrară. În joc este țara noastră și oamenii care au ieșit la vot” , a declarat Andrei Năstase pentru www.zdg.md.  
 
Funcția de primar interimar al Chișinăului va fi asigurată de Ruslan Codreanu până la noul scrutin, care va avea loc în 2019. Andrei Năstase a câștigat turul doi al alegerilor din Chișinău la o diferență de 12.644 de voturi față de Ion Ceban.