ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de soldaţi israelieni au dat mărturie, fără să li se divulge numele, despre culisele operaţiunii ”Protective Edge”, din vara anului trecut, din fâşia Gaza. Simplii soldaţi sau ofiţeri, toți au lansat un torent de acuzații asupra armatei Israelului. Acuzații care vorbesc despre ignorarea completă a legilor războiului și civili luați la țintă.

ONG-ul pentru drepturile omului ”Breaking the silence” susține că ”ordinele transmise soldaţilor au fost atunci cele mai permisive date vreodată militarilor israelieni” . Dar și că armata israelieană, şi-a încălcat propriul cod de etică, existând anumite încălcări flagrante ale legilor războiului, scrie ziarul Il Giornale.

Conform reconstituirii ONG-ului, soldații israelieni au dat mărturie despre trupe israeliene instruite să considere drept amenințare practic orice se mișca in teritoriile diun Gaza și să ”nu facă economie de muniție”.

După cum a povestit un sergent, trupele israeliene ar fi fost invățate să nu economisească muniții, pentru niciun motiv: ”Comandantul ne-a zis să nu riscăm inutil și să nu facem economie de cartușe. Iar acea zonă, din Gaza, să fie pur și simplu curățată de oameni!”

S-a abolit de asemenea distincţia dintre civili şi combatanţi, diferenţă care se află în centrul tuturor regulilor internaţionale în timp de război. ”Dacă reperaţi pe cineva, trageţi ! Că respectivul reprezinta sau nu un pericol, nu mai conta”, a povestit sergentul.

Tot din mărturiile soldaților a ieșit la lumină povestea a două femei care au fost ucise de membri ai armatei israeliene, deși nu aveau arme asupra lor, doar pentru că una dintre ele avea asupra ei un telefon mobil.

Un alt episod relatat de militari este cel al unui raid represiv pe care l-ar fi condus în urma uciderii unui soldat israelian. În urma atacului, au fost aruncate în aer mai multe clădiri ale palestinienilor, ”in amintirea soldatului ucis”.

Dacă se vor confirma toate aceste mărturii, ele ar constitui încălcări foarte grave ale legilor de război și ale codului etic al Israeli Defence Force, care interzic membrilor armatei israeliene (Tsahal) să facă vreun rău persoanelor necombatante sau prizonierilor de război.

Această conduită ar fi fost dictată în mare parte – cel puţin aşa spun militarii interogaţi – de teama de atentate. De multe ori însă, recunosc soldații, acest ”principiu de precauţie” s-a soldat cu moartea unor civili palestinieni.

Relatările militarilor vorbesc despre amploarea distrugerilor comise în oraşele aflate la frontiera cu Israelul. Cartiere întregi au fost acolo rase de pe faţa pàmăntului, fie de artileria fie de aviaţia şi buldozerele israeliene. ”Era ca în Call of Duty”, spune unul dintre ofiţerii interogaţi care face astfel aluzie la celebrul joc video.

Cele 51 de zile de conflict din Gaza, din vara lui 2014, s-au soldat cu peste 2200 de morţi palestinieni şi 72 de israelieni.