Medicul de familie este specialistul principal la care românii apelează atunci când au o problemă medicală, relevă un studiu informal realizat de bloggerii de la Kooperativa 2.0, în colaborare cu firma Intermedicas.

"Cristian China Birta, alături de mai mulți blogerii din comunitatea Kooperativa 2.0 au publicat pe site-urile lor un set de cinci intrebari cu raspunsuri multiple, care adresau probleme precum criteriile după care se ghidează în alegerea medicului potrivit, preferințele lor când vine vorba de rezolvarea problemelor medicale sau modalitățile prin care pot accesa servicii medicale de calitate", se arată într-un comunicat.

Vindecarea - Pavel Chirila

Astfel, peste 70% dintre respondenți se îndreaptă spre medicul de familie, când se confruntă cu o problemă medicală.

În ceea ce privește recomandările celui mai bun medic pentru o anumită s pecializare sau problema medicală ,românii caută pe internet (30%), dar cei mai mulți prefera să apeleze la familie sau prieteni pentru a găsi un doctor (31%).

"Când vine vorba despre confirmarea diagnosticului sau a tratamentului primit, mai ales în situații grave, peste 71% dintre respondenți ar apela la instituții de second opinion, în vreme ce alții (32%) tind să caute singuri răspunsuri și medici pe internet, iar cei mai puțini dintre români (17%) au încredere în părerea primului medic", afirmă realizatorii cercetării.

Când se confruntă cu o situație medicală dificilă, 70% dintre români aleg sa apeleze la instituții medicale private din România sau din străinătate, în timp ce persoanele care ar alege o autoritate medicală de stat din România reprezintă un procent de sub 10%.

Nu în ultimul rând, atunci când doresc sa acceseze medici de elită, 70% dintre respondenți consideră că cea mai simplă modalitate este să apeleze la cunoștințe care au trecut prin situații similare sau să solicite o recomandare din partea medicului de familie(26%).