ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de cercetători români a efectuat un studiu cu privire la consecinţele utilizării centralelor de apartament asupra organismului.

Cercetarea arată că microcentralele termice provoacă boli grave, precum cancerul pulmonar. Potrivit studiului, efectele se resimt asupra celor care deţin aceste centrale termice, dar şi asupra vecinilor de deasupra apartamentelor dotate cu asemenea dispozitive, potrivit b365.ro.

Un studiu aprofundat realizat de un grup de cercetători condus de prof. dr. Gheorghe Benga, şeful Catedrei de Biologie Celulară şi Moleculară a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", din Cluj-Napoca, arată că microcentralele de apartament produc o serie de boli extrem de grave, scrie ziarulring.ro.

Potrivit studiului "Efectele negative multiple ale microcentralelor de apartament", în gazele arse se găsesc hidrocarburi aromatice şi produşi cancerigeni la care nu există concentraţie maximă admisă.
"Oxizii de azot produşi prin arderea gazului natural în aer şi compuşii formaţi ulterior se dizolvă în apa rezultată din arderi, formându-se astfel aerosoli ce sunt purtaţi pe distanţe mari. Aceştia pot intra în tractul respirator al oamenilor din clădire, producând iritaţie şi inflamaţie, scăzând rezistenţa împotriva infecţiilor şi producând exacerbarea astmului şi a altor boli pulmonare. Alţi compuşi din gazele arse, cum sunt formaldehida, funinginea, precum şi radonul, sunt cancerigeni, provocând în special cancer pulmonar şi mutageni, care au, de asemenea, efecte genotoxice", se arată în studiul cercetătorilor români.

Prof. dr. Gheorghe Benga spune că sub tipar se află acum un al doilea studiu rezultat în urma cercetărilor din ultimii doi ani, care dovedeşte existenţa în coşurile de ardere ale microcentralelor de apartament a unor microparticule cancerigene care pătrund cu repeziciune în corpul uman.
"Cercetările noastre au demonstrat prezenţa particulelor ultrafine, pe care le-am descoperit în gazele de ardere colectate de la microcentralele de apartament. Acestea sunt particule de carbon încărcate cu hidrocarburi cancerigene pe suprafaţa lor. Sunt atât de fine încât se văd numai la microscopul electronic şi au agenţi cancerigeni. Aceste particule intră în organism pe diverse căi, începând cu pielea, cu mucoasa oculară, dar mai ales pe cale respiratorie, ajungând în acest mod până în profunzimea plămânilor şi acolo trec prin membranele celulare. Fiind aşa de fine, ajung direct în circulaţia sangvină, de unde se împrăştie în tot organismul. Cercetări multricentrice făcute de universităţi de sănătate publică din SUA şi din Europa au corelat mortalitatea generală cu cantitatea de particule ultrafine", a declarat prof. dr. Gheorghe Benga.

Profesorul mai spune că şi şeful Secţiei de medicină de urgenţă de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" a arătat, în cadrul unui simpozion, că mulţi copii expuşi la intoxicaţii cu monoxid de carbon au rămas cu sechele.
"Foarte mulţi oameni aflaţi în vecinătatea microcentralelor s-au plâns de migrene şi de iritaţii produse de oxizii de azot. Totodată, în cartierul meu s-au produs foarte multe decese din cauza cancerelor pe scările unde sub ei erau centrale termice şi chiar şi la ei în apartamente. În cazul unui vânt puternic pe direcţie orizontală, ventilatorul centralei este dat peste cap şi nu mai poate evacua, şi atunci gazele intră în locuinţă. Sunt familii întregi care au murit din acest motiv", a mai arătat prof. dr. Gheorghe Benga.