ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul român este păgubit cu sume colosale, de ordinul miliardelor de euro, din cauza unui şiretlic folosit de marile corporaţii pentru a nu declara sumele reale. Practic, schema este simplă: în acţionariatul celor mai mari companii care operează în România a fost cooptat câte un acţionar cipriot, astfel încât în România se declară oficial profituri minime, în timp ce banii se scurg bine-mersi în Cipru. De fapt însă, acţionarul cipriot este de fapt un off-shore înfiinţat tot de patronii respectivelor companii.

Mall online:Livrare gratuita in 24 de ore!

Conform celor descoperite de blogul manolemesterul.ro, cele mai importante 6.000 de firme din România procedează în acest fel.

În Ungaria, Guvernul Orban a început o ofensivă împotriva firmelor care procedează astfel, în luna aprilie anunţându-se că se găsiseră deja 276 de companii vinovate de folosirea acestei metode, cancelaria Primului Ministru anunţând că vor începe acţiunile în justiţie. Alte 2.000 de firme sunt sub investigaţie.

În acest timp, reacţia autorităţilor române a fost inexistentă, astfel încât metoda a fost preluată şi de afaceriştii români."De la Ion Ţiriac, Bogdan Buzăianu şi George Copos şi până la fraţii Robert şi Ionuţ Negoiţă, toţi îşi scot banii din ţară prin firmele „paravan” pe care le-au înfiinţat în Cipru", arată sursa citată.

Un caz relevant este cel al fraţilor Negoiţă, care au datorie de 43 de milioane de euro la fisc, dar statul român nu poate recupera datoria, deşi "cele trei societăţi vizate, Confort Business Solutions, Confort City Rezidential şi Domus Stil Construct SRL au profituri uriaşe în Cipru, miliardele de euro care trebuiau executate de ANAF intrând in conturile „paravanelor” cipriote Maxday Holdings Ltd., Mendario Trading and Investment Ltd. şi Blue Bliss Consultants Ltd", afirmă autorul analizei.

Dintre multinaţionale,cei de la Telekom( fosta Romtelecom) a avut o cifră de afaceri de peste 700 de milioane de euro, dar a declarat profit zero. În schimb, Orange, prin firmele cipriote Blandon Enterprise şi Tatika Investments LTD., a declarat o cifră de afaceri de 800 de milioane de euro şi un profit de 216 milioane de euro.

Un caz interesant îl reprezintă firmele Vel Pitar şi Şapte Spice. În 2011, Vel Pitar avea o cifră de afaceri de 73 de milioane de euro şi profit zero, în timp ce Şapte Spice declara 57 de milioane şi un profit de doar 150.000 de euro.

Ca să scape dările din România, cei de la Coca-Cola au declarat un profit de doar 90.000 de euro.