ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


16 adolescenţi dintr-o comună din Braşov sunt „nepoţi de împrumut”. Ei merg în fiecare săptămână la bătrânii singuri din sat şi îi ajută în gospodărie sau pur şi simplu stau de vorbă cu ei ca să uite de singurătate. Preotul este cel care i-a adunat pe voluntari şi vrea să continue proiectul ani buni de acum încolo.

[P] Cărarea Împărăției - Arsenie BOCA - comanda online

O zi pe săptămână, curţile bătrânilor singuri din satul Bucium se umplu de copii. Împărţiţi în grupe, 16 elevi cu vârste între 10 şi 15 ani merg la oamenii în vârstă şi neputincioşi şi îi ajută în gospodărie, potrivit digi24.ro.

„Și dacă nu-i chem eu vin şi mă întreabă, bunică, ce ai de făcut? Îmi aduc apă, îmi aduc un lemn, fac drăguţii ce pot”, spune Ana Trifan, localnică.

Copiii s-au ataşat repede de bătrânii pe care îi numesc bunici. Şi pentru că fac totul din suflet, nimic nu li se pare greu.

„Am măturat prin curte şi am cărat apă în găleată şi acuma în şură am dat cu mătura”, spune Alexandru Budilă, voluntar.

„Îi întrebăm ce mai fac, cum se mai simt, că unii bunici de-ai noştri sunt şi singuri”, adaugă Lavinia Broş, „nepoată de împrumut”.

„Îmi pare bine când îi văd că vin, drăguţii, că am şi eu să vorbesc cu cineva”, spune Leontina Boier, localnică.

Cel care s-a gândit să le trimită bătrânilor din sat nepoţi de împrumut este preotul. A început acest proiect acum trei ani şi nu vrea să renunţe.

„Subliniem ideea de familie pe care vrem să o împărtăşim, adică în acelaşi timp ei se simt asumaţi de comunitate, dar şi copiii simt responsabilitatea pentru cei mai vârstnici din comunitatea noastră”, afirmă Natalia Corlean, coordonator.